Punast veini on kaua peetud heaks südamehaiguste tõrjujaks, nüüd õnnestus veinimeistritel kanda punase veini head omadused üle ka valgele veinile. Samas puuduvad kaljukindlad tõendid selle kohta, et punane vein on kasulikum kui muud tüüpi alkoholid.

Prantsusmaa Montpellier' ülikooli teadlaste poolt välja töötatud vein kannab nime Paradoxe Blanc, kuna on teada, et prantslased armastavad sigarette ja rasvast toitu, samas on südamehaigete arv nende ridades suhteliselt harv. Ühe teooria kohaselt tuleneb see sellest, et nad joovad söögiga koos valget veini.

Punast veini on traditsiooniliselt peetud tervislikumaks valikuks, kuna see sisaldab polüfenoolide-nimelisi antioksüdante, mis tõrjuvad vabu radikaale ning võivad takistada rasvadeposiitide moodustumist arterites.

Soovitatavad alkoholikogused: naised 14 ja mehed 21 ühikut nädalas. 1 ühik alkoholi on väike klaas veini, pool pinti kerget õlut või väike napsiklaas kanget alkoholi.

Polüfenoolid on kontsentreerunud viinamarjakestadesse ning punase veini polüfenoolide sisaldus on suur eelkõige tootmismeetodi tõttu. Teadlased eesotsas Pierre-Louis Teissedre`ga valisid südamesõbraliku valge veini tootmiseks polüfenoolirikkad viinamarjad. Nad muutsid ka veinitootmisprotsessi sarnasemaks punase veini tootmisele, sealhulgas kuumutades segu normaalsest enam.

Tulemuseks on Chardonnay, mille polüfenoolidesisaldus on normaalsest neli korda kõrgem.

Vein on töötatud välja ühte tüüpi diabeediga inimestele, kelle kehad on normaalsest väiksema vabade radikaalidega võitlemise suutlikkusega.

Diabeetikutest rottidel läbi viidud katsed näitasid, et vein taastas antioksüdantide normaalse taseme ka pärast alkoholitarbimise lõpetamist. Samas ei ole analüüsid veel tõestanud, kas see aitab vähendada rasvadeposiite arterites, vähendades seeläbi infarkti ja insuldi ohtu.

Uuringu tulemused on avaldatud teadusajakirjas New Scientist ja Journal of Agricultural and Food Chemistry internetiväljaandes. Dr. Teissedre ütles et klaasike või kaks uut veini oleks kasulik diabeetikutele, aga Eleanor Kennedy heategevuslikust organisatsioonist Diabetes of UK ütles, et parim võimalus antioksüdantide saamiseks on piisavas koguses puu- ja köögiviljade söömine ning et diabeedi all kannatavad inimesed peaksid alkoholi tarbima mõõdukas koguses.

Belinda Linden BHF-st ütles, et üks-kaks ühikut alkoholi kaitsevad südame-veresoonkonna haiguste vastu, samas kui suured kogused on kahjulikud.