1. Tundsin, et minu elul pole mõtet

"Ma toon siia elulise näite: töötasin lasteaias kasvatajana ja olin siis veel vallaline. Emad ja isad tulid õhtuti oma lastele järele ja läksid kõrvalolevasse poodi veel sisseoste tegema. Eks minagi läksin ja tegin oma ostud ning siis üksi koju. Ühel sellisel õhtul tundsin, et minu elul pole mõtet, sest olen aina üksi, aga teistel on abikaasa ja lapsed kõrval.

Peale selliste mõtete tekkimist saigi minu sihiks leida enda ellu selline mees, kes hoolib ja soovib ka pere luua ning koos lapsi kasvatada. Lõpuks ma kohtusingi sellise mehega ja tõesti elule tuli hoopis teine sisu ja ma tunnen end väärtuslikuna."

2. Miks just mehe perekonnanimi?

"Mind ja teisi naisi vihastab see, et mehed nõuavad lastele enda perekonnanime. Oleks siis et 50-50 jagatakse, sest see on mõlema laps, mitte ainult mehe, aga katsu sa meestele öelda, et nüüd saavad lapsed naise nime. Siis läheb hoopis pill lahti. Mehed, tulge maa peale, naised panevad enda perekonnanime ja kogu lugu."

3. Vanakooli pereväärtused

"Tegelikult on pere loomine ja laste saamine ilusaim asi maailmas, mida eales keegi soovida võiks. See on ajatu ja ükskõik, kui kaugele areneb tehnika ja nutividinad, vanakooli pereväärtused on ja jäävad kandma me ühiskonda, ükskõik, mis ka ei juhtuks.

Meie juurtesse on sisse kodeeritud lihtne ja ilma liigsete kellade ja viledeta Eesti pere elu maakodus. Seda näitab kasvõi see, et aeg-ajalt me saame kokku ja laulame sellest laulupidudel, sest see tuleb kusagilt meie seest ja on päris meie oma ja meile nii loomuomane.

Kui näen vahel tänaval beebikõhukesega naisi või lapsekäru lükkavaid peresid, siis mõistan, kui meeletult ilus see tegelikult on."

4. Keegi ei tea tegelikult, miks naine last ei saa

"See pärimine kellegi "paljunemise" kohta on kõige valusam teema naistele, sest keegi ei tea, miks naine tegelikult last ei saa. Enamasti on selle taga tervislik põhjus ja tervis ongi selline asi, mis on delikaatne.

Te isegi ei kujuta ette, milline prühholoogiline trauma on naisele see, et tal on mingi anomaalia selles suhtes või on see tema abikaasal. Terve maailma on kokku varisemas. Ja siis tuleb veel mõni mitme lapsega inimene irvitava näoga kommenteerima, et "millal sina lapse saad" ja "mis sa ootad, aeg tiksub" jne.

Alati tuleb mõelda, et selle taga võib olla hoopis tervislik põhjus ja see on teisele väga valus teema."

5. Lastetuid oli ja on ka nüüd

"Olen läbinud mitu kunstviljastamise protseduuri ja kliinikud on neid inimesi täis. Pikk järjekord oli. Seega, palun uurige, mis põhjustel inimesed tegelikult lapsi ei saa. Te leiate neid põhjusi palju, ise ka üllatute.

Oli lastetuid varem ja on ka nüüd. On viljatuid puid, on nõrgalt kandvaid puid, keda on vaja aidata kaasa ja on ka väga viljakaid, kes kannavad ka siis, kui karm talv või kõrbesuvi üle käib."