"Firma nime ma ei hakka avaldama, minu mõte ei ole see, et ükski noor enam meie firmasse ei kandideeriks. Vastupidi, minu ettevõttesse on noored helged pead vägagi oodatud, kuid ma ei suuda enam vakka olla. Tahaksin teada, kuidas on selline suhtumine ja palgasoov kuidagi normaalne.

Toon näite sellest, mis juhtus mõni nädal tagasi. Avaldasime töökuulutuse, enamasti muidugi mina töövestlusi läbi ei vii, selle jaoks on värbajad, kuid minuni levisid kuuldused, et mitte kedagi ei ole enam tööle võtta, sest kandideerivad noored tahavad saada ulmelistes summades palka ja eriti paindlikku tööaega. Otsustasin siis ise paar töövestlust läbi viia, et näha, kas see päriselt ka vastab tõele.

Jalutas siis uksest sisse noor neiu, 21aastane, suvel just ülikooli lõpetanud. Muidugi väga maineka Eesti ülikooli. Vestlusest selgus, et ülikooli ajal ta tööd ei teinud. "See pole muidugi mingi näitaja", mõtlesin ma, "saigi rahulikult oma õpingutele keskenduda." Kuid selgus ka, et see noor tüdruk polnud mitte kunagi ühtegi tööd teinud. Proovisin ka sellele läbi sõrmede vaadata. Ta tundus entusiastlik ja teotahet täis, ka minu esitatud küsimustele firma ja tööülesannete kohta vastas ta võrdlemisi arukalt. Ma ei jõudnud veel teha omapoolset palgapakkumist, kui ta viskas jala üle põlve ja teatas nagu nii muuseas: "Loomulikult olen ma huvitatud, kuid te olete kindlasti nõus, et alla 2000 eurose brutopalga meil enam millestki rääkida ei ole?"

Ma ütlen ausalt, mul vajus suu lahti. Meie firmas saavad sellist palka inimesed, kes on ennast tõestanud ja järk-järgult üles liikunud, mitte otse ülikoolist tulnud noored, kellel puudub töökogemus. Ütlesin ka sellele tüdrukule, et meil ei ole võimalik sellist palka pakkuda, tegin omapoolse pakkumise ja selgitasin ka veel juurde, et tema soovini on võimalik jõuda tulevikus, kui ta on näidanud, et ta on sellist palka väärt. Ei ole mõtet vist mainidagi, et ta jalutas selle lause peale uksest välja.

Ma olen täiesti nõutu. Kust kohast on võtnud noored arusaamise, et nad väärivad kohe peale ülikoolist tulekut mitmetuhande eurost kuusissetulekut, kuid ise pole kordagi elus tööl käinud?"