Eile jalutasin oma koeraga Solarise keskuse loomapoodi ja juba keskusesse sisenedes märkasin üht naist oma teismelise lapsega, kes kaugelt mu kutsat vaadates nunnutamise näo ette tegi ja kiirema sammu sisse võttis, et koerani jõuda. Ma siis panin ka sammu sisse ja tegin näo, nagu ma ei märkaks ning põgenesin nende eest.

Poest väljudes märkasin taaskord seda teismelist poissi, kes astus minu juurde ja küsis vene keeles (eesti keelt ta sõnagi ei rääkinud), et kas tohib koera paitada. Ütlesin siis, koer juba saba jalgevahel minu selja taha peitu jooksmas, et kahjuks koer kardab võõraid inimesi. Selle peale jäi umbkeelne poiss mind vaatama nagu oleksin viimane mõrd, kes ei luba võõrastel inimestel oma koera paitada.

Kuulsin kuu-kaks tagasi ka Raadio 2 Agenda saatest sarnast vestlust saatejuhi ja saate külaliste vahel, kellest üks meesterahvas rääkis, kuidas ta võttis varjupaigast oma perre koera, kes muidu oli igati sõbralik ja tore sõber, aga kui tänavatele jalutama sai, läks mööduvate inimeste ja eriti koerte peale maruvihaseks. Seda muidugi ükski mööduv inimene mõista ei soovinud ja kas a) tuli koeraga sõbrunema või b) tuli ja lasi oma koeral ka veel kurja koeraga sõbraks saada. Võite ise ette kujutada, kuidas koer selle peale reageeris, rääkimata siis sellest, mis juhtuks, kui sarnases olukorras peaks vihane koer rihma otsast lahti pääsema.

Ma mõistan, et koerad on imearmsad ja vahel tundubki vastupandamatu nendega mitte mängida, aga paraku tuleks mõista, et kõik koerad ei ole harjunud, et võõrad neile lähenevad ning nad ärrituvadki või jooksevad hirmust peitu.

Kuidas siis oleks normaalne käituda? Äkki alustaks esiteks sellest, et viisakalt küsida ja kui vastus on eitav, tuleks seda aktsepteerida, mitte käituda koeraomanikuga nagu kurjategijaga, kes on millegi halvaga hakkama saanud. Ma ei ole mingi kadekops, kes oma koera ainult endale hoiab, aga kui ta ei taha sinu paisid, siis äkki sa neid ei tee? Võõra inimese autot või last sa ju ei lähe nii mõtlematult ja ilma küsimata näppima? Nojah, muidugi inimesi on igasuguseid.

Koeraomanikud, rääkige kaasa! Kas teie olete sarnases olukorras olnud ja kuidas käitusite?