Ma näen seda iga päev, kuidas minu jaoks nii elementaarne toimetus lihtsalt vahele jäetakse. Tulevad uhked prouakesed meie kontori ühistualetti, ajavad oma asja poti peal ära ja marsivad siis joonelt uksest välja, kraanikausi poole vaatamata. Mind ajab selline asi iiveldama. Kas nad üldse ei tea, mille nad endaga tualetist kaasa viivad? Kas neid ei huvita, et kakabakterid on nendesamade käte küljes, millega nad nägu puutuvad ja silmi hõõruvad? Vetsust suundutakse mõnikord otse kööki, kus on keegi katnud sünnipäevalaua. Surutakse sünnipäevalapse kätt sellesama käega, mis hetk tagasi on tagumikku pühkinud. Puuviljavaagnalt sobratakse oma räpakätega endale parimad palad ja kringliviile tõstetakse oma näpukestega mitu tükki kõrvale enne, kui endale sobiv leitakse. Lihtsalt ilge! Ükskord sai mul mõõt tõsiselt täis ja kleepisin WC uksele sildi meeldetuletusega kätepesuks. Kas see midagi muutis? Ei! Räpanäpud tuhisesid sama suvaliselt uksest välja ja polnud neil seebist ja veest jätkuvalt sooja ega külma. Appi!!!

Teine nähtus on prouakesed ja preilikesed, kes külla tulles ja õhtusöögilauda istudes samuti „unustavad“ kätepesu. Nendesamade kätega, millega on kinni hoitud ühistranspordis torust, mille küljes ripuvad „parmud“ ja mille peale aevastatakse päevas tuhandeid kordi, võetakse leiba ja viinamarju… Käed, mis on poes haaranud korvist või kärust ja läbi sobranud kümnetest räpastest pakenditest, limpsitakse uhkelt jäätisest puhtaks ja ei tehta teist nägugi.

Mul tuleb iga kord okse peale, kui ma sellist asja näen. Oma külalised saadan ma esimese asjana pikema jututa vannituppa. Mõnel, muideks, on veel kombeks vastugi kobiseda, et tema käed on küll puhtad, ta ei puutunudki midagi. Ja siis löristab nina ning tõmbab pöidlaga nina otsast tilga ära…

Naised. Palun. Peske. Käsi! See pole raske, aga — ilma naljata — võib päästa teie ja teie lähedaste elu. Te ei kujuta ette, kui palju pisikuid ja baktereid teie räpaste käte küljes on. Te ei kujuta ette, kuidas see üks tegemata liigutus kogu teie mainele vee peale tõmbab (haha, saite pihta?!). Kas midagi rõvedamat kui pesemata kätega naine suudab keegi ette kujutada? Mina mitte.