Saates näitas, kuidas selgeltnägijad külastasid üht vana talumaja, et kontrollida, kas seal liigub müstilisi jõude. Vaatajanumbrite kasvule mõjub ilmselt hästi, et kaks eksperti kinnitasid, et seal liiguvad tõesti ringi surnud hinged.

Kindlasti paljud inimesed usuvadki selliseid asju, sest see annab kindlust, et igale seletamatuna tunduvale nähtusele on mingi selgitus. Võiks siiski otsida tegelikke vastuseid, sest see posimine on paras jama.

Selgeltnägija või psühholoog?

Kui ma olin väike, siis arvasin, et mu kallis vanaema näeb tõesti kõike. Ta oli tuntud selle poolest, et suutis surnud inimestega suhelda ja anda inimestele vastuseid isegi kuritegude osas. Näiteks kui küla viinanina jäi kadunuks, siis tema vaatas kaarte ja mõtles, kuhu too mees võis minna. Vist oli nii, et mehe hing oli rahutu ja ta läks pikale rännakule. Kui ta on endaga rahu sõlminud, siis ta tuleb tagasi. Oma naistest ja lastest hoolib ta muidugi edasi.

See oli keset talve, kui kevadel lumehanged sulasid, siis ta leiti. Oli kahjuks kohalikus kõrtsis alkoholiga liiale läinud, kuid pidas end adekvaatseks, et keset ööd jala koju kõndida.

Vanaemalt palusid abi ka paljud noored naised, et teada, kas nende prints on peagi saabumas. Hea kuulsus tuligi mõnest väikesest juhtumist. Näiteks üks naine oli kaotanud oma mehe, kes suri raske haiguse tagajärjel. Lesestunult oli naine nii õnnetu, et üritas isegi enesetappu. Siis läks mu vanaema juurde, kes vaatas kaarte ja ütles talle, et enesetapu ebaõnnestumine oli märk, et tal on ees veel pikk elutee ja ta saab isegi emaks. See naine sai sellest nii palju enesekindlust, et kolis pealinna ja läks uuesti kooli. Ta leidis endale kena mehe ja nad said kaks last.

Ideaalne näide tõesti. Aga siin olenes siiski kõik tema enda tahtejõust. Vanaema lihtsalt ütles talle selle välja, mida naine sisimas niigi teadis.

Lapsena muidugi uskusin seda kõike ja pidasin vanaema tavainimestest erinevaks. Mulle ei olnud vanaema nõus kaarte panema ja ma olin selle peale väga vihane. Ta seletas, et sugulaste vahel see asi ei toimi. Lapsele sellised selgitused muidugi ei mõju, olin solvunud edasi.

Vanaema: see oli üks suur vale

Aastaid hiljem, kui vanaema oli juba päris vana ja selgeltnägijate ärist kõrvale tõmbunud, tunnistas ta mulle, et see kõik oli üks suur vale. Ta oli kunagi mõelnud, et oleks lõbus tuttavatele nalja visata ja kaarte panna. Öelda, et kõik on tõsi. Juhuslikult läks nii, et mõned huupi pakutud asjad läksid täppi ja nii see kõik alguse saigi.

Ma olin siis šokeeritud, aga tegelikult on see nii loogiline. See ongi suur äri, räägid õnnetutele seda, mis nad ootavad ja siis korjad raha kokku. Ega need selgeltnägijad seal saateski heast tahtest tegutse, kopsakas summa on nende pangaarvele ilmselt juba laekunud.