Teema sai alguse lugeja küsimusest:

Lapsel, kes õpib 10. klassis, ei taha klassijuhataja aasta lõpul ühist väljasõitu teha. Minu teada on see asi, mis ikka nagu peaks toimuma. Kas direktori poole pöördumine annaks tulemust?

Mida Naisteka lugejad arvavad?

Kui klassiekskursioon toimub õpetaja vastutusel, siis on tal ka õigus otsustada, mille ja kelle eest ta vastutuse võtab. Direktor ei saa sundida õpetajat õppetöövälisel ajal vastutama kellegi eest, kes pole õpetaja usaldust ära teeninud.

Kui väljasõidu korraldavad õpilased ise või vanemad, kes võtavad vastutuse, siis ei ole õpetajal sõnaõigust otsustamaks, kes võib minna ja kes mitte.

***

Õpetajad korraldavad sellepärast ekskursioone, et ise tasuta reisima saada.

***

Õpetaja saab tasuta… Mida ta siis saab? Saab välismaale? No vaevalt küll, et tänapäeval see motiveerib õpetajat teismelistega bussis pikki kilomeetreid loksuma. Lisaks veel öised jamad, pidutsemine ning paarikeste lahutamine majutuspaikades. Mitte keegi ei tasusta seda, et õpetaja on sellal tööl ilma igasuguse puhkuseta ööpäevaringselt ja täisvastutusega iga indiviidi eest.

Jah, on mõningaid üksikuid entusiaste (iga aasta üha vähem), keda selline reisimisviis motiveerib, aga enamik õpetajaid eelistab reisida siiski isikliku sponsori toel või koguda raha, et puhata valge inimese kombel.

Õpilastega võib reisida vaid mingi projekti raames, kus kamp väiksem ja reisitingimused inimlikumad. Aga klassiga väljamaale bussi või laevaga — tänan, kuid ei. Kõne alla tuleb ühepäevane reis kaunil kodumaal ja kogu lugu. Väljamaale viigu iga vanem oma lapsukesi ise.