Ma olen tõsiselt kurb ja mõtlen igapäev sellele, kuidas mu mees kaitseväkke läheb ja sinna 8ks kuuks jääb. Kõige suurem mure ei ole see, et me peame lahus olema vaid see, millised probleemid pean mina lahendama, kui pere üks suuremaid sissetulekuid kaob. Mina lähen juba selle aasta Oktoobrist tööle, kuid ma ei elata ennast ja oma kahte last siin Tallinnas eluilmas ära. Juba ainuüksi korteri peale läheb peaaegu 500 eurot kuus. Ja mõelda vaid muudele maksudele... Ma ei taha isegi mõelda tegelikult sellele, aga see on nii paratamatu. Jah, mu mees saab teha taotluse ajapikendusele. Selle ajani, kuni teine laps saab 3 aastaseks. Aga mis edasi? Kui teine laps saab 3 aastaseks, siis peab ta niikuinii kaitseväkke minema. Ma ei kujuta ette, kuhu ma oma kodinate ja kahe lapsega lähen, kui mees läheb kaitseväkke. Üürikorterid on metsikult kallid. Igalpool. Isegi maal, sest kui üürihind on väike, on kommunaalid see-eest kõrged. Oeh.. ma ei kujuta ettegi, mida ma teen. Ma võin ju mõelda, et ah sinna on omajagu aega, aga tegelikult ma pean kõik plaanid varajalt paika seadma, et lastel oleks kindel tulevik ja ei tekiks mingeid ootamatuid probleeme.

Mõtlesime ja arutasime. Pea on pulki täis. Mees ütles, et ta ei saa ju ära minna, sest tema palk on meie pere üks suurimaid sissetulekuid. Kuidas mina üksinda hakkama saan? Nüüd võib ju mõni mõelda, et kuidas ma hakkama saaks siis, kui me mehega lahku läheksime. Aga tegelt need kaks asja ei sarnane üldse. Kui lahku läheme, kaovad minu õlgadelt enamus maksud, aga kui mees Kaitseväkke läheb, jäävad kõik maksud minu õlgadele.

Või kuidas ma lastele seletan, et issi läheb 8 kuuks ära? Kuidas ma seletan, et hakkame vahepeal issil külas käima, nagu külastaks issit vanglas? Ja kui me peame Tallinnast ära kolima, kas mul on võimalust igakord Tallinnas käia, kui on külastusajad? Jah, ma olen teadlik, et mees saab mingi hetk Kaitseväest koju ja saab hakata ise nädalavahetuseti kodus käima, aga kus meie lastega elame siis?

Mul on kahju, et nendele emadele ja lastele ei ole mõeldud välja mingeid lahendusi, kelle mees peab nad mitmeteks kuudeks jätma. See toetus, mida lastele makstakse, on väga niru ja sellega ei saa isegi lasteaia makse makstud, seega seda toetust ei tasu üldse kommentaariumis mainida.

Millised on lahendused? Kas ema peab oma lastega elama teadmatuses? Kas on mingeid võimalusi, et mees ei pea minema, kui tal on kasvatada kaks last? Sest mina isiklikult usun, et Kaitseväel ei ole sooja ega külma, et pool perest lageda taeva alla jääb.

Ma olen viimased päevad tõsiselt kurb olnud. Üle pika aja. Mehega mõtlesime, et ei mõtle sellele, aga see on võimatu. See on paratamatu. See ju tuleb ja vahet ei ole, mitme aasta pärast.