Ühel poisil oli seljas luukere-pildiga must kostüüm, teised meenutasid väikeseid punaseid kuradikesi. Kohustusliku elemendina oli ühel pihus ka kõrvits. Olen vist kapitalistliku maailma mõistes rikutud mõtlemisega, kuna peas hakkas töötama kujutletav kalkulaator — kui palju selliste kostüümide eest kauplustes raha küsitakse? Mul polnud kodus praktiliselt üldse magusat. Kui oma seitsmeaastasele pojale midagi ostan, siis ega see varusse ei jää. Suure hädaga ühe küpsisepaki leidsin, mille siis poistele üle andsin. Mulle tundus, et nad olid pettunud, ootasid ilmselt enamat.

Halloweeni osturalli

Saatuse iroonia on muidugi see, et laupäev polnud ju õige halloweeni-päev, aga ikka tähistati seda üle linna kui riiklikku püha. Siis pole ju lapsi milleski süüdistada, nemad ei peagi teadma, mil on see USA kommertspüha tegelikult. Nemad näevad poes lahedaid kostüüme ja vanemad ostavad need kokku. Käisin ise laupäeval otsimas talvesaapaid ja ühes suuremas riidepoes olid kõik müüjad samuti kostüümides ning end üles löönud. Eelmine nädal oli ka Tallinna kaubamaja ilumaailmas väike erinurk, kus müüdi vajalikke meigitooteid, et endale kurjakuulutav nägu ette maalida, järjekord ulatus pea ukseni välja.

Ma olen veel see põlvkond, kes mardi- ja kadripäeval kostüümi välja otsis ja sõpradega esinemiskava kokku pani. Kohustuslik element oli meil üks totter puntratants. Praegu mõeldes tundub pisut tobe, aga samas oli sel juures oma teatud süütus. Lapselik soov esineda ja samas viia end kurssi rahvakultuuriga. Ja oi, kui praegu küpsisepakk ei kõlba, siis sel ajal oli hea meel sellegi üle, kui õunu või mandariine jagati.

Peagi tähistame ka tänupühasid?

90ndatel muidugi nägime juba ka USA sarju ja halloween polnud tundmatu termin, aga sarnaselt teiste võõraste tavadega, jäigi ta kaugeks USA peegelduseks. Paljudes Ameerika sarjadeski on sel puhul eriosad ja põnev jälgida, aga mis meil sest? Praegu paistab, et halloween sööb mardi- ja kadripäeva välja. Lapsi erutavad sakilise naeratusega kõrvitsad ja moodsad kostüümid rohkem kui mardisandi lohvakad riided ja tahmane näolapp. Kui nii ennustada, siis äkki viie aasta pärast tähistame juba ka tänupühasid, mis USAs ülipopulaarne? Täistopitud kalkun meie toidulaual ei tundu väga kodune, aga veel viis aastat tagasi polnud ka halloween kodune.

Oma lapsele ma igasugu halloweeni pudi-padi pole ostnud. Ta pole nõudnud ka. Ilmselt on küsimus koduses kasvatuses.

Kas teie peres tähistatakse halloweeni?