1. Söö aeglaselt

Kõige lihtsam ja loogilisem viis oma magu venimisest säästa, on lihtsalt aeglaselt süüa. Esiteks naudid sa niiviisi rohkem maitseid ning teiseks väldid olukorda, kus ühel hetkel justkui plahvatada tahaks. Nii saab ka su aju õigel ajal “kõht on täis, lõpeta söömine” signaali ja diivanil seedevaludes vaevlemine käib sinust kaarega mööda.

2. Planeeri

Mõtle ette — varu lisaks suurele liha- ja hapukapsalaarile ka tervislikke snäkke. Näiteks puu- või juurvilju. Nii ei pea sa isu tekkimise korral kohe rasvaste toitude järgi haarama.

3. Joo vett

Vesi aitab nii seedida kui ka kõhtu täis hoida. Oluline on ka meeles pidada, et vahel vajad lihtsalt klaasikest vett mitte kolme verivorsti. Ära unusta söögikordade vahel vedeliku tarbimist!

4. Söö tihti

Pühade ajal on toit pikalt laual. Selle asemel, et end kohe kurguni täis mugida, pea pause. Söö tihti ja vähe.

5. Ära unusta kiudaineid

Selleks, et sul lihtsam seedida oleks, ära unusta kiudainete tarbimist. Õnneks on ka jõuludel eestlastel kombekohaselt leivapäts laual. Võta endale kindlasti paar viilu, võimaluse korral söö ka juurvilju, mis palju kiudaineid sisaldavad. Nii teed enda elu kergemaks.

6. Ennetus: ära mine poodi, kui kõht on tühi

Et jõululaud liialt lookas ei oleks, väldi tühja kõhuga poodiminekut. Teadagi kipume me siis korvi tõstma rohkem, kui tegelikult vaja on. Tee endale plaan — mitu külalist sulle külla tuleb ja kui palju toitu valmis varuda tuleks. Liialdamine ei ole mõistlik.

7. Portsjonid olgu väiksemad

Alusta sellest, et aseta lauale väiksed taldrikud. Suured praetaldrikud lausa kutsuvad suurte portsjonite järgi, seepärast ongi mõistlik pisemaid eelistada. Nii väldidki liigset kuhjamist.

8. Ära osta rämpsu

Jõululauale ei ole vaja toppida kaussideviisi kartulikrõpse või komme. Eelista ikka seda, mis vanaema moosiriiulist või kapist tulnud on. Mida värskem ja kodumaisem, seda parem!

9. Söö palju valku

Lisaks kiudainete söömisele, peaksid kindlasti ka valku tarbima. See aitab kõhu kauem täis hoida ja samal ajal täidab ka kiiremini. Nii on sul kõht täis ja meel rõõmus.

10. Ära jäta hommikusööki vahele!

Isegi, kui tead, et jõulusööming algab juba lõunal, ei tohiks sa hommikusööki mitte mingil juhul vahele jätta. See on päeva oluliseim osa, mis su ainevahetuse korralikult käima paneb. Su kõht tänab sind.

Allikas: Active Beat