1. Mõtle, miks sa üksinda oled

Tihti pole inimesed jõuludel üksinda mitte pere või sõprade puuduse vaid pika vahemaa või töö tõttu. Seega — kui sa ei saa jõuluõhtul lähedastega olla või pead sel õhtul töötama, siis ära lase pead norgu. Näed lähedasi ju niikuinii esimesel võimalusel ja on sel siis vahet, kas see juhtub 24. detsembril või pisut hiljem?

2. Ole tänulik, et sa ei pea koos suure perega olema

Usu — väga palju on neid inimesi, kes veedaksid jõulud meeleldi pigem üksi kui kogu perega laua taga end kõriauguni jõulutoite täis pugides. Ole õnnelik, et sul pole ämma, kes su kallal näägutaks ja kelle kingitud jõuluvanakujulise soolatopsi üle rõõmustama peaksid. Ole õnnelik, et sa ise ei pidanud kingitustele tervet varandust kulutama. Otsi selles halvas midagi head, isegi kui see kõlab pisut egoistlikult.

3. Naudi iseenda seltskonda

Inimene peaks alati olema eelkõige iseenda parim sõber ja see, kes üksinda olla ei oska, pole järelikult hingelt veel endaga tasakaalu jõudnud. Valmista endale maitsev õhtusöök, joo kõrvale midagi maitsvat, vaata oma lemmikfilmi… Selleks, et hästi aega veeta, ei peagi alati olema suures seltskonnas. Aga loomulikult võiksid sa ka lähedastele helistada ja nendega pisut juttu ajada. Üksinda olemine ei tähenda kogu ülejäänud maailma väljalõikamist.

4. Üksikud hundid, kogunege!

Kui tead veel kedagi, kellel jõuluõhtul seltskonda pole, siis planeerige see õhtu koos — tehke süüa, käige kuuske vaatamas, vaadake häid saateid ja filme… Miks mitte võtta kõrvale ka pudelike midagi kvaliteetset? Alguses võib olla imelik kedagi mitte nii lähedast endale külla kutsuda, kuid kes teab, ehk leiad endale parema sõbra, kui oodatagi osanud oleksid.

5. Ära hoia oma üksindust saladuses

Kui sa oled üksinda, siis ära tee sellest suurt saladust — nii saad ehk kutse kellegi teise jõululauda. Loomulikult ära hakka kõigile ohkama, kui kurb ja üksik sa oled ja kuidas sa tahakside jõule kellegagi koos veeta. Aga kui keegi ise küsib, siis ära hakka ka luiskama. Usu, enamus inimesi pole oma perede suhtes kitsid ja on rõõmuga nõus seda õhtut veel kellegagi jagama.

6. Valmista teistele rõõmu

Aita vabatahtlikuna muuta paremaks nende perede ja laste jõule, kes endale ise suurt tähistamist lubada ei saa. Kui tead mõnd kodu, kus jõuludel pühadesärast puudu jääb, siis valmista neile väike kingikorvike — rõõm teiste silmis teeb rõõmsamaks ka sinu.

7. Kaunista oma kodu

Kuusk ei vaja suurt perekonda, ka üksikutel inimestel on õigus oma kuusele koos ilusate ehetega. Kaunista oma kodu ja ära unusta ka kingitusi! Kui keegi on sulle kingituse saatnud, siis ära ava seda enne õiget aega ja loomulikult ära unusta ka ise endal kingitust osta — ent ära kasuta seda varem! Nii on jõuluõhtu palju vahvam.

8. Võta end käsile

Meil kõigil on mingid kohustused, mida oleme pikalt edasi lükanud. Vaheta magamistoas tapeet ära, pane riiul seina või õmble uued kardinad — end mõne muu tegevusega hõivates kaob üksindustunne peagi. Boonuseks rahulolu, kui tüütu kohustus on juba seljataga ja võid verivorstide kallale asuda.

9. Mine reisile

Miks mitte? Kui võimalusi on, siis miks mitte minna jõuludeks linna, mida oled alati igatsenud külastada? Kuidas kõlaks meeleolukas jõulukruiis — see on ju ühtlasi võimalus kohtuda uute inimestega.

10. Muretse veebikaamera

Kui su üksioleku põhjuseks on pikk vahemaa lähedastega, siis vestelge tunnike Skype-is. Nii saad osa teiste jõuludest ja ei tunne end nii kurva ja üksikuna — mõistad, et su pere ja lähedased on tegelikult alati sinuga.