Talvel, mil päevad on pimedamad ja välistemperatuur madalam, võid ka sina tunda, et su produktiivsuse tase on madal ja nüüd kutsuvad ka mitmed teised arstid tööandjaid üles tööpäevi talvel lühemaks muutma, et oma alluvate tuju parandada.

Talvine depressioon

Sellise arusaamani jõudis professor Murray seejärel, kui hiljuti avaldati, et kaks miljonit britti langevad “talvisesse depressiooni” ehk nad tunnevad end pidevalt halvasti, ei soovi teiste inimestega enam järsku suhelda ja mõtlevad isegi enesetapu mõtteid.

"Kui meie sisemine kell ütleb sulle, et tahad ärgata alles kell 9 hommikul, sest õues on talviselt pime, aga sina ärkad kell 7 hommikul, siis jääd ilma tervest unefaasist," selgitab Murray, lisades, et inimese keha sünkroniseeribki teatud tegevusi sisemise kella järgi ja ka selle järgi, kas päike on tõusnud või mitte.

Seega, kuna talviti läheb varem pimedaks, peaksime me ka tööpäevad varem ära lõpetama ja selle asemel hoopis rohkem magama.

Katsed on edukad

Muide, ka mitmed uuringud on tõestanud, et inimesed peaksid talviti rohkem magama ning hiljuti katsetasid mitmed USA koolid, mis juhtub, kui alustada talvisel ajal koolitunde pisut hiljem ja avastasid, et mida rohkem õpilased magasid, seda rohkem energiat oli neil ka õppimiseks.

Üks Inglismaal asuv kool, mis otsustas alustada koolipäeva hommikul 8:50 asemel kell kümme, avastas, et palju vähem õpilasi jäi seejärel haigeks ja nende õppetulemused paranesid.

"Ülemused peaksid ütlema oma töötajatele, et nad ei hooli, mis kell nende alluvad tööle tulevad, sest mõlemad võidavad sellest," kinnitas kronobioloog Till Roenneberg. "Sa saavutad oma parimad tulemused. Sul on parem tööl olla, sest sa saad ise ka aru, kui efektiivne sa oled. Ja sa oled vähem haige."

Lugeja, kas nõustud, et talviti võiksid tööpäevad olla lühemad?