Ärge nälgige

„Toidukordade vahelejätmine paneb teid intensiivselt midagi näksima,“ räägib USA Hackensacki ülikooli meditsiinikeskuse toitumisspetsialist Susan Kraus. Komplekssüsivesikuid, valke ja väheses koguses tervislikke rasvu sisaldavate toitude — mitte rafineeritud toitude nagu näiteks sai või makaronitooted — regulaarne söömine hoiab veresuhkru taseme ühtlasena ning teie enesetunde suurepärase. Juhul, kui siiski peate toidukordade vahel näksima, tehke tarku otsuseid. Sööge midagi toekamat: müslit madala rasvasisaldusega jogurtiga või pool täistera nisukuklit naturaalse pähklivõiga.

Pange tähele märke

Pidage ühe nädala jooksul päevikut, kuhu märkige üles oma tujud, stressitekitajad, kui suurt nälga tunnete enne söömahakkamist. Kord juba kindlaks tehtud märgid, mis panevad teid koduseid magusatagavarasid ründama, võimaldavad edaspidi suure šokolaaditahvli kinnipistmise asemel produktiivselt reageerida.

Pidage vastu

Stressirohke episoodi järel olete oma aju nõudmistele 20 minuti vältel kõige vastuvõtlikum — täpselt nii palju võtab aega, et serotoniin ajju tagasi jõuaks ning stressihormoonide tase hakkaks langema. Kui suudate isule täpselt niikaua vastu panna, siis söömissund ilmselt vaibub.

Jooge midagi

Hüpotalamus on vaheaju keskus, mis kontrollib meeleolu ja toiduga seotud signaale, ning mis eristab janu niisama hästi kui nälga. Jooge üks klaasitäis vett või kuuma (kofeiinivaba) teed (kofeiin võib esile kutsuda stressikemikaalide vabanemise) ning vaadake, kas näksimisisu läheb üle.

Ajage isu minema

Kui ilmtingimata peate midagi närima, haarake suhkruvaba närimiskummi järele. Austraalia teadlased mõõtsid stressihormooni kortisooli taset uurimisaluste süljes ning leidsid, et nätsu närivatel inimestel esines keskmiselt 16 protsenti vähem stressihormooni kui nätsu mittenärivatel inimestel, ning et esimesed tulid stressirohkete situatsioonidega paremini toime.

Nähke asja helgemat poolt

Uurimused näitavad, et naer pärsib stressi, vabastab heaoluhormoone endorfiine ning põletab kaloreid — tunnike lõkerdamist võib mõjuda sama tõhusalt kui pooletunnine rassimine jõusaalis.

Allikas: womenshealthmag.com