Sel aastal tulevad pikad jõulupühad ja nädal hiljem kolm töövaba päeva. Seepärast on ka rohkem kodus pühadelauas istumisi ja külaskäimisi, kus lauad on ikka eestipäraselt heast-paremast, ka magusast lookas. Suhkruhaige tahaks samuti lasta hõrgutistel volilt hea maitsta.

Kodutohtri detsembrikuu teemad
* Jõulud sinus eneses

* Äärmuslik taimetoitlus

* Krooniline nohu

* Diabeetiku ahvatlused pühadelaual

* 10 küsimust lapse silmade kohta

* Müstiline müoom

* Pimedate õhtute trenn

* Kes vajab toidulisandeid?

* Noorukist meheks

* Verivorsti, verikäkki, verileiba!
"Eks pühad ole muidugi diabeetikule keeruline aeg, aga kõige lihtsam on siis, kui arvestatakse sellega, et peres või kuskil seltskonnas on diabeetik. Et suhkruhaigel oleks valida, mida laualt võtta, sest tõesti kõike ja nii palju, kui hing ihaldab, süüa ei tohiks," ütleb endokrinoloog Marju Past. "Suhkruhaigele sobib tavaline toit, probleem on lihtsalt kogustes, mis ei või väga suureks minna. Pühade juurde kuuluvad näiteks piparkoogid ja mandariinid. Magusad mandariinid ahvatlevad sööma korraga palju. Diabeetik peab aga arvestama sellega, et ka need tõstavad veresuhkrut. Siis pole muud võimalust, kui maiustuste kausid silma eest ära panna. Kui korraga süüa üks piparkook või mandariin, pole probleemi."

Jalutame söögist eemale

Marju Past pakub tervisliku võimaluse, kuidas söögiahvatlustest vahepeal eemal olla.

"Ka jõuluajal tuleb kõndida. Näiteks kui surnuaed ei ole väga kaugel, võiks minna üheskoos küünlaid põletama jalgsi, mitte autoga. Ka päeval võiks oma pere või külalistega minna välja jalutama. Tavaliselt kiputakse pühade ajal jääma söögilaua ja teleri taha. Sinna vahele on mõistlik pikkida jalutuskäike, kasvõi minna külla jalgsi, mitte bussiga."

Vahepeal jalutamine tuleb igati kasuks. "Esiteks jääb nii vähem aega ahvatlustele laua peal ja teiseks põletab liikumine kaloreid ning aitab kaasa sellele, et veresuhkur ei oleks kõrge."

Rohkem nõuandeid diabeetikule leiad detsembrikuu Kodutohtri numbrist.