“Esimesed jõulud LAVis võtsime vastu mehega kahekesi siin ringi reisides,” räägib Liisi, “ja need olid päris utoopilised. Väljas oli 40 plusskraadi, veetsime aega basseini ääres vedeledes, kokkasime küll ka praadi, aga söömata see jäigi.”

Liisi on LAVis elanud nüüdseks juba pea viis aastat. Hetkel pisitütrega kodus olev naine töötas varem Drakensbergi mägedes ekspeditsioonide planeerija ja instruktorina. Afrikaani päritolu abikaasa teenib leiba aga mägigiidina Table Mountain’il.

“Jõulud on LAVis väga suur püha. Jõulumöll hakkab pihta novembri alguses — nii kui halloween läbi saab. Detsembri keskpaigast kuni jaanuari alguseni on enamus inimesi puhkusel, paljud poed ja asutused on täiesti suletud,” räägib Liisi ja lisab, et enamus lõunaaafriklasi võtab jõule vastu pere ja sõprade seltsis. Grillitakse, veedetakse aega rannas, käiakse kontserditel, peetakse piknikke ja külastatakse spetsiaalsete jõulumenüüdega restorane. Poed on täis jõulukaupa.

“Kolm aastat tagasi käisime jõule Eestis pidamas, järgnevad oleme veetnud aga siin koos mehe perega — 24ndal detsembril on nemad meil külas, 25ndal külastame meie ülejäänud suguvõsa,” räägib eestlanna.

Liisi tõdeb, et õiget jõulutunnet LAVis ei teki, sest kuigi soojas on küll mõnus, siis lumi kuulub ikkagi õigete pühade juurde. Jõulupuuks on lõunaaafriklastel aga hoopistükkis kas mänd või plastist kuusepuu. “Leiab ka muid huvitavaid jõulupuid, mis on meisterdatud näiteks okstest ja toivastest ja mida saab tee äärest osta. Kohalikud teevad neid ise, et raha teenida,” selgitab Liisi.

Jõuluehteis männipuu oma täies hiilguses. Pildil Martin, Liisi ja Sammy.

Kuigi LAVis leidub saksa poode, tänu millele saab kokata ka autentset eesti pühadetoitu, ootavad sel aastal Liisi peret ees esimesed vegan ehk täistaimsed jõulud. “Teeme traditsioonilisi toite taimses versioonis: läätsedest pikkpoissi, ahjukartuleid, värsket salatit ja pehmet piparkooki,” räägib Liisi. Kohalikel on aga jõulude ajal kombeks süüa näiteks lammast erinevate salatitega, lisaks puuvilju ja jäätist.

“Piparkooke saab ka küll poest osta, aga need pole need õiged. Viimased paar aastat olen tainast ise teinud, siis saab ikka seda õiget kraami,” sõnab eestlanna.

Suurimate sarnasustena Eesti ja Lõuna-Aafrika Vabariigi jõulude vahel toob Liisi välja jõulupuu olemasolu, perega ühise aja veetmise, kingituste tegemise, suure kokkamismaania ning söömingu. Erinevustena loetleb eestlanna aga üles kiriku missade populaarsuse LAVis ning võimaluse veeta jõulud rannas päevitades. “Lisaks ei käi LAVis päkapikke ja kui Eestis on pühade ajal popid mandariinid, siis siin on mangod ja litšid.”

Perekond nautimas mõnusat ilma kodurannas Strand. [Autor: Boland Weddings team]