Tihtipeale ei ole ka pühade-eelses saginas aega, et enne igat pidu meigikunstniku tooli istuda või salongis uhkeid kleite valida. Kui peokutseid juhtub veel igast aknast ja uksest sisse sadama, pole säärane salongist salongi jooksmine ka kuigi rahakotisõbralik. Toome spetsialistide nõuanded koju kätte ja vaatame, millist riietust ja jumestust jõulu- ning aastavahetuspidudeks eelistada.

Vastavad moedisainer Perit Muuga ning Hõbenõela võitnud moekunstnik ja stilist Katrin Aasmaa

Millised värve või materjale jõulu- või aastavahetuspeole soovitaksid?

Perit: Jõulu- ja aastavahetuspeod on just see aeg aastast, kui saab kapist välja otsida kõik särava ja sillerdava. Tulipunane, kuld, hõbe, efektne litter, läikiv taft jne. Kui muul ajal võivad mõned rõivavalikud tunduda veidi ülepakutud, siis see on aeg, kus üle võlli on äge ja glamuurne.

Katrin: Ma arvan, et jõulu- ja aastavahetuse glamuurses möllus ei peaks end tagasi hoidma ning kõik võiksid end õnnelikult üles lüüa. Värvivalikul võib lihtsalt lähtuda enda isiklikest lemmikutest. Moelavadelt on mulle silma jäänud kulla, hõbeda ja litrite võidukäik, nii et võib end vabalt diskokeraks kehastada. Tagasihoidlikumale maitsele kehtivad loomulikult klassikud — must, juveelitoonid, villakrepid ning samet.

Kas pidulik kleit on ainuõige valik või võib läheneda ka loomingulisemalt?

Perit: Muidugi võib alati läheneda loominguliselt ja peabki, see on kogu riietumise võlu. Siiski ei maksa halliks hiireks jääda, vaid kasutada jõuluaega, kus veidi rohkem on parem, just säramiseks.

Katrin: Kindlasti mitte, minu meelest on palju modernsem lahendus pükskostüüm!

Kui nüüd ikkagi osutub valituks kleit ja dresscode’iks on märgitud pidulik … Kas kleidilõike valikul on ka mingeid kriteeriume?

Perit: Kleidilõike valikul tasub alati lähtuda eelkõige kehatüübist ja sellest, mis just sind kaunistab ning sul hea enesetunde tekitab. Kui kandja tunneb end mugavalt, paistab ta ka teistele enesekindlana.

Katrin: Tasuks järgida n-ö hea maitse kirjutamata reeglit — kui kleit on lühike, võiks olla kaelus kinnisem või hoopis pikad varrukad. Kui kleit on pikk, võib näidata dekolteed või lõhikuga säärt. Aga loomulikult peaks eelkõige arvestama enda kehatüübiga ning seda austama ja kaunistama. Hea näeb välja just see, mis tekitab hea tunde ning annab mugavuse süüa ja tantsu lüüa.

Kas ja kui suurt rõhku peaks panema aksessuaaridele?

Perit: Kui palju keegi oma stiilitunnetuse juures aksessuaare kasutab ja rõhutab, on igaühe enda otsustada. Kuigi siingi kehtib reegel “rohkem on uhkem” enam kui ehk muul ajal aastas. Samas tasuks litterkleidi juurde valida siiski ehk veidi vähem säravamad ehted, et mitte päris jõulupuuga konkureerima hakata. Aga võib-olla on see just sinu stiil? Siis lase aga käia!

Katrin: Aksessuaarid võivad täielikult “make or break the look” (väljanägemisele viimase lihvi anda või selle totaalselt rikkuda — toim). Kontrastid on kindlasti suurepärased ja pilkupüüdvad. Tänapäeval ei pea kartma ka näiteks kulla ja hõbeda kombineerimist, kuid seda kõike tunde järgi. Kui lõpuks on peeglisse vaadatates tunne, et ei saa aru, kas on hästi või halvasti, siis võib lähtuda Coco Chaneli öeldust: “Enne kodunt lahkumist võta endalt üks aksessuaar vähemaks!”

Kas on ka midagi, mis pidulikule jõulu- või aastavahetuspeole kohe kuidagi ei sobi?

Perit: Tänapäeval on raske leida rõivaid, mis mõnda konteksti ei sobi. Isegi dressipüksid on võimalik õige stilistikaga pidulikuks muuta. Üldiselt kehtib siiski reegel, et overdressed näitab pigem stiili ja undressed on maitsetu.

Katrin: Kõige olulisem on tunda end mugavalt. Liiga ümber või liiga lühike kleit on lihtsalt enese piinamine — nii võid end ära külmetada või pead pealt vaatama, kui teised kahe suupoolega verivorsti matsutavad.

Mida teha, kui jõulupeole on kiire? Näiteks tuleb pidulikule õhtusöögile kiirustada otse töölt?

Perit: Sellisel puhul soovitatakse alati mängida ehetega ja vahetada kingi. Samas kui järele mõelda: kas poleks hoopis lihtsam pista kotti väike litterkleit ja see kiirelt enne minekut selga tõmmata? Selle asemel et võtta tööle kaasa ehted, kingad, kott jne. Muidugi saab aga mõlemat pidi hõlpsasti igapäevasest pidulikuks muutuda. Ja vahel piisab ka ainult punase huulepulga lisamisest, et kogu välimusele särtsu lisada.

Katrin: Sellisel juhul haara tööle kaasa efektsed kingad ja ehted ning punane huulepulk — see muudab ka kõige lihtsama kleidi või kostüümi efektseks tervikuks. Praegu on ka poodidest saada huvitavaid juukseaksessuaare, millega lihtsaid soenguid proovida.

Meigikunstnik Kaisa Kullamaa

Vastab meigi- ja grimmikunstnik Kaisa Kullamaa

Millist meiki soovitaksid jõulu- või aastavahetuspeole?

Jõulu- ja aastavahetuspidustuste märksõnaks võiks olla sära. Jumaldan ise klassikalist matti jumestust, kuid jõuludeks ja aastavahetuseks sobib sära ja glitter imehästi, muutes jumestuse eriti pidulikuks ning silmapaistvaks. Kindlasti ei saa me jõulupidustuste ajal kuidagi punast huulepulka tähelepanuta jätta. Punane huul ja kuldselt särav silmameik mõjub otseloomulikult täiusliku kooslusena.

Kui tugevat meiki eelistada, kui dresscode’iks on märgitud pidulik? Kas on üldse mingeid piiranguid selles osas?

Ma arvan, et jumestuses ei peaks endale seadma liigseid piiranguid. Pidulik üritus justkui eeldaks igapäevasest jumestusest tugevamat meiki, kuid jumestus ei ole kohustlik. Miks mitte hinnata oma loomulikku ilu? Kõik sõltub siiski naisest endast, tema stiilist ja eelistusest. Üldistades on kindlasti pidulik üritus see koht, kus saab jumestusega rohkem mängida, olla loomingulisem ja nii-öelda tugevama käega. Eriti palju vabadust annab meile minimalistlikum kostüümi- ja ehtevalik. Juhul kui valituks osutub näiteks klassikaline must kleit, saab just jumestusega üldmuljele natuke värvi ja elu juurde anda.

Kas ja kuivõrd peaks vaatama, et riietus ja meik omavahel kokku sobiksid?

Kindlasti peaks jälgima üldmuljet, et nii riietus, aksessuaarid kui ka jumestus sobiksid omavahel kokku. Kui kõik detailid ei ole läbimõeldud ning omavahel tasakaalus, on ülimalt lihtne mõne pisiasjaga kogu üldmulje ära rikkuda.

Kas on mõni riietuse ja meigi kombinatsioon, mis kohe kuidagi ei sobi?

Ma ei tahaks öelda, et mõned asjad kohe kuidagi ei sobi. On naisi, kes kannavad ka kõige suuremad — nimetagem neid siis eksimusteks — välja nii, et sellest saab hoopis trend, mille poole kõik püüdlevad. Kõige olulisem on end imelisena tunda. Kui tunned end kaunina, ei tohiks unustada, et elus on hullemaidki asju kui see, kui keegi kuskil arvab, et su pükskostüüm ei sobi su huulepulga valikuga. Mõne teise arvates oled õhtu säravaim. Ilu on hästi subjektiivne, mistõttu ei tasu reegleid ja norme liiga tõsiselt võtta.

Või võib juhtuda, et mõni element meigis ei sobi?

Öeldakse, et kui rõhutad huult, olgu silm pigem veidi tagasihoidlikum ja vastupidi. Ma olen sellega üldjuhul nõus. Küll aga, jällegi, on ilu subjektiivne ning on hetki, kui tugev silm ja silmapaistev huul on vastupandamatult kaunis kooslus. Kindlasti on mõned toonid ja alatoonid, mis ei pruugi mõnel juhul toimida, aga välja tuua midagi, mis meigis kindlasti ei sobi, on väga keeruline. Suudan välja mõelda ainult terviku, kus kõike on justkui liiga palju ja igal pool, kuid see on pigem fantaasiameik ja fantaasiameigis on ainuke piirang su enda loomingulisus.

Mida teha, kui jõulupeole on kiire? Näiteks tuleb pidulikule õhtusöögile kiirustada otse töölt. Kas punane huul päästab päeva?

Punane huul päästab alati päeva, jättes mulje, et kogu jumestusega on palju vaeva nähtud. Tuleb ainult leida endale meelepärane toon. Punase huulepulga valikuks on üks hea nipp. Külm punane muudab hambad visuaalselt valgemaks, soe punane võib aga hambad kergelt kollasemaks muuta. Kindlasti leiab aga igale naisele täiusliku alatooniga punase huulepulga, mis on täielik game changer.

Kuivõrd ise kliendist lähtud? Mida võtad arvesse, kui hakkad talle meiki tegema?

Jumestaja-grimeerijana on mulle kõige olulisem, et klient lahkub minu juurest enesekindlalt. Rõhutan kliendi enda ilu, lähtun üritusest ja riietusest ning kuulan ja võtan alati arvesse kliendi eelistusi, kuid üritan ka naisi oma grimmitoolis grammi võrra mugavustsoonist välja viia. Pruunid-beežid-kuldsed on alati kindla peale minek. Aga mis saaks siis, kui lisaks natuke värvi? Olgu selleks siis elektrisinine alumisel ripsmepiiril, ploomililla silma välisnurgas või mõni silmatorkavam huulepulga valik.