Ütlus — kes lööb, see armastab — on üks vastikumaid üldse. Mõni naine vist nii arvabki. Kuulasin just pühapäeval raadiouudiseid ja seal öeldi, et taas oli jõulupühade ajal rekordiliselt väljakutseid koduvägivalla pärast. Kui aastavahetusel inimesed pidutsevad üldiselt seltskonniti, siis jõulud veedetakse kodus. Kuidas saab ühest mõnusast õhtust peredraama, kus mees naisele kallale läheb?

Viin andis vägivaldsele mehele hoogu juurde

Räägin oma parima sõbranna näite. Ta hiljem kirjeldas mulle sündmusi järgnevalt. Ta veetis pool päeva pliidi taga. Verivorstid, praad, kartulid, kapsas ja mehe Andero spetsiaalne lemmik ehk lõhe. Piparkoogidki küpsetas ise valmis. Õhtul kella seitsme paiku istuti laua taha maha. Neil on kümneaastane poeg ja alguses oli kõik sõbralik ja rahulik. Jagati kinke ja poiss luges koolis õpitud salmi. Andero kinkis mu sõbrannale spaapaketi, et nad saaksid kahekesti ühel nädalavahetusel aja maha võtta. Võiks mõelda, et ideaalne mees. Aga see sama ideaalne mees pitsi ei sülita. Sõbranna võttis ka mõne pokaalitäie veini, aga Andero oli puhtalt viina peal. Istus, pits nina ees, ja vahtis televiisorist „Visa hinge“. Edasine jäi mulle pisut segaseks, kuna sõbranna häbenes. Aga põhimõtteliselt ühel hetkel purupurjus Andero vihastas ja kukkus naise kallal nokkima. Söök oli halb, toad koristamata ja üldse olevat tal maailma kõige igavam ja rumalam naine. Kui sõbranna üritas talle midagi vastu öelda, siis Andero ei kuulanud, vaid lihtsalt virutas rusikaga näkku. Sõbrannal olid hiljem ka õlgadel näha sinakad laigud, kuna Andero haaras tema õlgadest, tõstis ta õhku ja surus vastu seina. Nende poeg jooksis nuttes oma tuppa peitu.

Sõbranna võttis süüdistused tagasi

Kui Andero vahepeal rahunes, suutis sõbranna teha kõne politseisse. Läks aega oma pool tundi kindlasti, kui patrull saabus. Fikseeriti ära, et vigastused olemas. Andero midagi nohises vastu, et naine lihtsalt kukkus ja midagi ei juhtunud. Nüüd jõuan selleni, mille pärast tahtnuks ka ise sõbrannat raputada (vaimselt raputada) — ta ei suutnud enam juhtunut kirjeldada, vaid vabandas patrulli ees, et neil oli küll segadus, kõik on aga siiski korras ja tema mingeid süüdistus esitada ei taha. Ja nii vist jäigi.

Sõbranna sõnul Andero teda rohkem ei löönud, vaid läks magama ja järgmine päev oli kõik hästi. Sõbranna arvab, et tüli võttis pingeid maha ja ilmselt ta ise ikka oligi süüdi, et neil üldse vaidluseks läks. Ma pole kunagi vägivaldse mehega koos olnud ning kuulasin tema sellist juttu, endal suu lahti. Mis mõttes sa ise provotseerisid? Jooksid kogemata tema rusika vastu või? Sõbranna ei kuulanud, vaid kinnitas veendunult, et nüüd on jälle kõik väga hästi ja enam see ei kordu. Ta pole mulle kunagi varem neist asjadest rääkinud, aga olen suvel näinud ta kätel ja jalgadel suuri sinikaid. Ma ei tahaks uskuda, et ta pidevalt kodus vastu lauda ja kappe koperdab, nende sinikate taga on rusikad.

Kui vaja, räägin sõbranna vanematele kõik ära

Oleksin pidanud varem küsima, et mis tal kodus ikka toimub. Sõbranna või asi… Aga, kas mu vahelesegamine midagi muudab? Ma kardan, et ei. Kui naine ise ei taha peeglisse vaadata, siis muutusi ei tulegi. Kahju on sellestki, et kannatab süütu laps. Ma siiski üritan sõbrannaga veel rääkida ja kui muu ei aita, siis pöördun ta vanemate poole. Ehk saavad nemad kuidagi sekkuda, sest olen enam kui kindel, et jõuluõhtul toimunu kordub peagi jälle.