Kuni pole veel otsustanud

Sorteerimise käigus satuvad sulle kätte asjad, millede puhul sa pole veel kindel, kas neid on ikka tarvis jätta. Samas pole sa neist valmis ka kohe lahkuma. Võimalik, et vajad järelemõtlemiseks mingit aega. Hiljem võid nende juurde tagasi tulla ja otsustada, missugusesse kategooriasse need kuuluvad. Tõtt öelda sa võid jäädagi täis karbiga, millel kiri: „Kuni pole veel otsustanud”. Ja seda isegi pärast täiendavat mõtlemist. Sel juhul sule karp ja kirjuta sellele markeriga kuupäev. Vii see siis keldrisse, garaaži või hoiuruumi. Kui sa poole aasta (või aasta) pärast pole seda avanud, et sealt midagi välja võtta, vii karbitäis mõnda heategevusasutusse.

„Ära visata”

Viska minema ilmne praht — toidupakendid, katkised või määrdunud riided, säilivusaja ületanud kosmeetika ja ravimid, tühjad pastakad, vanad kalendrid, ajalehed, reklaamid ja brošüürid, pudelid ja anumad, mis ei kuulu taaskasutusse. Kõik, mis katki ning mida ei saa parandada. Kui asjad ei kõlba isegi heategevuseks, siis viska need minema.

Kuigi on lihtne asju minema visata, ei tohi ära unustada ökoloogiat. Ja enne, kui neid utiili saata, võiks järele mõelda, äkki kellelgi läheb midagi tarvis. Ja kui see on nii, siis pane oma ese „Ära anda” kategooriasse. Alati on tore, kui annad oma asja headesse kätesse, selle asemel, et prügimäele saata. Peame võtma enda peale vastutuse ostetud asjade täieliku elutsükli eest, kaasa arvatud õigel kombel ära viskamine. Selle peale võiks juba poes mõelda, sest see on ainus viis vältida

„Säilitada”

Siia kategooriasse kuuluvad asjad, mida sa tõepoolest hindad. Kui sa pole mõnda neist aasta jooksul kasutanud, siis on võimalik, et seda eset ei peaks seal olema. Mõtle, kellele oleks see vajalik või, kui sellest on tõesti nii raske lahkuda, pane karpi kirjaga „Kuni pole veel otsustanud”.

„Ära anda”

Siia kuuluvad asjad, mis sobivad hästi kasutamiseks, ent milliseid sina ise enam ei kasuta. Ei tasu tunda end süüdlasena, et annad need ära. Anna neile vabadus ja võimalus uut elu alustada.

Ära anna alla oma mõtetele, et midagi nendest võiks alles jätta — „äkki läheb vaja”. Kui seda pole siiamaani vaja läinud, siis ei lähe ilmselt mitte kunagi. Ja kui äkki lähebki tarvis, siis kas see sobibki sulle enam? Või pead siiski uue järele suunduma?

Selles kategoorias võid otsustada, kas annad ära või müüd. Ole helde. See, mis sulle näib mõttetuna, võib kellelegi teisele kasulik olla.

Teadmine, et teed head, võib lihtsustada sinu lahkumist oma asjadest. Samas on ära andmine lihtne. Selleks on taaskasutuskeskused, heategevusasutused, aga ka Interneti kaudu saab oma asjadest õige lihtsalt lahti, kas neid ära andes või väikese tasu eest müües.

Allikas: Domašni Otšag