Kõige lihtsamalt öeldes on päkapikud jõuluvana abilised. Usutakse, et nende ülesanne on lapsi jõulueel vaatamas käia, headest ja halbadest lastest ette kanda ja neid ootama jäetud sussi sisse maiustusi poetada. Lisaks arvatakse, et just päkapikud valmistavad oma ilmatusuures töökojas valmis kõigi maailma laste kingitused. Arvestades kui palju on maailmas häid lapsi, on see tõenäoliselt terve nende ülejäänud aasta põhitöö. Traditsiooniliselt on päkapikud riietatud punasesse või (peamiselt anglosaksi maades) rohelisse. Nad on pisikest kasvu, vaiksed ja väledad. Küll aga ei käi päkapikud niisama usinasti terve advendiaja iga maailma lapse juures. Mujalgi on populaarne advendikalendri komme, kuid igahommikusi üllatusi ootavad peamiselt lapsed Baltimaades ja näiteks Ungaris.

Kust aga sai üldse alguse jõulusussi traditsioon? Täpsemalt, jõulusussi kaminasimsile kinnitamise traditsioon. Võib tunduda, et sellegi on koos Coca-Cola jõuluvanaga tekitanud ameeriklased, kuid kamina juures ootava sussi juured on aga hoopis kaugemates lugudes. Räägitakse palju Püha Nikolausest, kelle legendid on eeskujuks tänapäevase jõuluvana tekkele ja üks lugusid jutustab, et kui Püha Nikolaus möödus majadest, kus elasid vaesed naised, kel polnud peiule kaasavara, viskas ta nende korstnast sisse kuldmündi, mis maandus kaminasimsile kuivama pandud suka sees.

Vesteldes lapsevanematega, selgus, et arvamused ja traditsioonid on pea igas peres erinevad. On lapsi, kellele tulevad päkapikud juba 1. detsembril ja neid, kellel algab see magus aeg esimesese advendiga. Ja isegi Eestis on peresid, kus päkapikud ei käi üldse või käivad ainult advendiöödel. Kuna jõulud on aga rahu ja rõõmu aeg, otsustasime jätta õige ja vale otsingud (sest pikapeale selgus, et siin polegi õiget ja vale): imeilusad jõulutraditsioonid võib iga lapsevanem luua oma lapsele ise, sõltumata “reeglitest”, mis on niikuinii vaid erinevate pärimusjuttude sulam, mille taga “seda õiget” justkui polegi.

Kuidas on päkapikkudega lood teie kodudes? Kas teil käisid lapsena päkapikud ja kas nad külastavad nüüd ka teie lapsi?