Pähklid sisaldavad häid rasvu, kergesti seeduvaid taimseid valke, palju kiudaineid ning meile vajalikke vitamiine ja mineraalaineid, kirjutab toitumisnõustaja Teele Teder FreshGo blogis. Aga kuidas süüa pähkleid nii, et neist maksimum võtta?

Selleks on kolm lihtsat nippi!

Loodus on hoolitsenud selle eest, et pähklid, (aga ka seemned, tera- ja kaunviljad) suudaksid säilitada oma eluvõime, kuniks neile on sobivate ilmastikuolude ja sademetega tagatud õiged idanemis- ja kasvutingimused. Seetõttu on need viljad enesekaitseks varustatud ensüümiinhibiitorite ja antitoitainetega. Kui me pähkleid, eelnevalt leotame, siis tagame neile looduslikele tingimustele sarnase elukeskkonna, mis nende kasvuks vajaliku ensümaatilise aktiivsuse taastavad ja antitoitained eemaldavad. Teisisõnu aitab see deaktiveerida meie soolt ärritavaid ühendeid, kergendada nende seedimist ning lukustada lahti pähklites ja seemnetes peituva maksimaalse toitainelise potentsiaali.

Leota!

Hea oleks, kui leotaksid pähkleid soojas (mitte kuumas) vees olenevalt suurusest 7-24 tundi. Võid vedelikule soovi korral lisada ka meresoola või õunaäädikat. Kiiritamata mahepähklite ja -seemnete puhul võib selle aja jooksul märgata juba esimesi märke idanemisest. Peale leotamist võid hakata kohe pähkleid sööma või kui soovid maitseomadusi parandada, siis võid neid pisut madalal kuumusel kuivatada (65 kraadi juures)- see võtab ära Kreeka pähklile iseloomuliku kibeda maitse ning ka näiteks mandlid muutuvad veelgi mõnusamalt krõmpsuvaks.

Ei liigsele kuumusele!

Hea oleks kui pähkleid ei kuumtöödeldaks, kuna rasvhapped on kuumutamisele tundlikud ja võivad kergesti rääsuda, see omakorda aga tekitab kehas oksüdatiivset stressi ning võib teha rohkem kahju kui kasu. Kui soovid pähkleid röstida, siis tee seda madalal kuumusel, sest liigse kuumusega kaotavad pähklid ka palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid.

Purusta ja jahvata!

Lihtne viis, mis aitab pähkleid ja seemneid paremini seedida ja neist kasulikud ained kätte saada, on purustamine või jahvatamine. Kiirustav söömisviis ei taga alati seda, et toit saab korralikult ja piisavalt peenestatud ja suus süljega segatud, mille tulemusena neelame alla suured pähklitükid. Need aga seeduvad aeglasemalt ja tekitavad kõhus raskustunnet.

Kõige rohkem kasu saad pähklitest, kui ei jää kinni oma lemmiku sordi juurde, vaid sööd pidevalt erinevalt.