Aga mis oleks, kui annaks seekord sellele lubadusele reaalse tõuke? Kui alustaks uut toitumist sellega, et selgitaks välja, milline toitumisviis ikkagi sobib just Sinule, et kaalulangetus ei oleks nii vaevaline.

Tõsi on see, et meile sobivad erinevad toitumisviisid. Seda näeme iga päev enda ümber juba sellest, et inimesed eelistavad erinevaid sööke. Üks oluline kriteerium edukale kaalulangetusele on see, et dieet ehk toitumisviis ei tohiks olla vastumeelne. Vastumeelseid plaane ei suuda me kaua täita ja sestap ei too need ka reeglina pika-ajalist edu. Lisaks oleme me erinevad ka oma ainevahetuselt — ka päris ühtemoodi söövad inimesed ei ole enamasti ühesuguse kehakaaluga.

Teaduslikud uuringud näitavad, et 40–70% ulatuses on meie kehakaal mõjutatud meie geenide poolt. Ja geenides on suuresti ka põhjus, miks mõjub sarnane toit erinevatele inimestele erinevalt. Näiteks osadel inimestel on ülekaalulisuse risk seotud rasvase toidu liigse tarbimisega ja nemad peaksid püüdma vähendada oma toitude rasvasisaldust. Samas aga on neid, kellel rasvarikka Vahemere dieedi järgimisel kehakaal ja vööümbermõõt hoopis vähenevad. Sama lugu on süsivesikutega — need ei ole kõik võrdselt halvad ja süsivesikutevaene dieet ei sobi samuti kõigile.

Geneetilisi eripärasid arvestavad toitumissoovitused
Tallinnas Geenitestide Laboris on geneetikute ja toitumisspetsialistide koostöös välja töötatud FiguraGen Weight test, milles analüüsitakse olulisi ainevahetuse eripärasid põhjustavad geene ja antakse neist tulenevaid toitumissoovitusi. Toitumissoovitustes on paika pandud, milline peaks olema sobilik põhiliste toitainete — rasvade, süsivesikute ja valkude tasakaal, et kaalu jälgimine oleks hõlpsam. Nimelt on leitud, et geneetiliselt sobiva dieedi järgimisel alaneb kehakaal kuni 2,5 korda jõudsamalt kui mittesobiva toitumisviisi korral. Hõlpsamaks alustamiseks sisaldab FiguraGen Weight testi vastus ka näidismenüüd, kus toidud on sobivas koostises ja õiges koguses.

Geenitesti saab teha kodust lahkumata
Geneetilise analüüsi tegemine on lihtne — pole vaja kuhugi kohale minna ega verd anda. Analüüsi tellides saadetakse proovivõtmise tarvikud koos juhendiga koju. DNA prooviks kasutatakse suu põsekaabet — selle võtmine iseendalt on lihtne ja valutu. Proovi saab tavapostiga laborisse tagasi saata.

Geenitest sobib ka kingituseks
Geenitest sobib ka personaalseks ja eriliseks kingituseks. Valida on mitmete võimaluste vahel. Spetsiaalselt kinkimiseks on mõeldud test FiguraGen Kingitus, mille tellides saate proovi võtmise tarvikud kenas pakendis ja sees on kingisaajale ka selgitus. Kingi saaja saab pärast ise proovi postiga laborisse saata ja valida, millise testi (kas toitumissoovituse, laktoositalumatuse + vitamiinitesti või tsöliaakiariski testi) ta soovib endale teha. Spordihuvilisele saab aga kinkida Spordi geenitesti, kust saab huvitavat infot teadlikum treenija.

Rohkem infot ja tellimisvõimalus: www.geenitestid.ee
Tellides kasuta sooduskoodi DELFIJÕUL — see annab kuni uue aastani 10% soodustust.

Lisainfo telefonil 6204347. Geenitestide hinnad 50-135 eurot.

Jaga
Kommentaarid