***

Kapsas, väga veidi vett põhja, suitsuliha või -kondid, estragon, mesi. Üsna lõpupoole paar pitsi konjakit.

Kapsas, kukeseened, suitsuvorst, pruun suhkur.

Kapsas, praetud lihakõrned koos rasvaga, õlu.

Vedelikku lisan alati nii vähe, et pigem keeksid aurus kui vees, 2 kg kohta ca 150-200 ml. Kui on väga hapud, loputan enne läbi.

***

Esmalt potti pannil eelnevalt pruunistatud läbikasvanud liha tükid või põseliha, või suitsupõske, kõhuäärt. Siis hapukapsas potti, vett nii palju, et katab kapsa enam vähem ära. Hauduma kindlasti ilma kaaneta.
Lisan juurde pannilt üle käinud sibula ja küüslaugu, vahel ka pool purustatud loorberilehte.
Kui kapsas valmis saamas, siis riivin veel mõne küüslauguküüne — kõigile on maitsenud! Küüslauk annab kapsale magusa maitse

***

Mina teen oma vanaema õpetuse järgi magushapud kapsad. Hapukapsad läbi pesta, juurde lisan umbes veerandi värske kapsa peast. Õhukeselt ribadeks lõigatud, et oleks umbes yhesugused hapukapsa ribadega. Riivitud porgand, natuke köömneid, suhkrut maitse järgi ja soola. Hautan praerasva ja sutsu õliga, liha kapsaste sees mulle ei meeldi. Nagunii süüakse kõrvale praadi. Vett panen nii, et kataks enamvähem kapsad ära ja lasen podiseda paar tundi.

***

Keedan hapukapsad pehmeks ja nii kuivaks kui võimalik. Panen pannile veidi toiduõli ja fariinsuhkrut, praen kapsad. Jäävad pruunid ja tunduvad rasvased, ehkki nad seda tegelikult pole.

***

Panen kapsa potti keema, kilo kohta tükeldan sisse paar suurt sibulat, vett nii, et kergelt katab ja keema. Maitseks lisan veidi soola ja üpris ohtralt suhkrut, et ei oleks hapu, vaid just mõnusalt magushapu. Niimoodi tehtult kapsas on hea ja kõige lahjem variant.

Kui on sülditegu, siis läheb sellele kapsale hulka süldi pealt riisutud rasv ja ja kõik pekised tükid, mis liha küljes on (seapea ja koodi küljest). Tuleb veidi rammusam, aga ka hea.

Kui on prae ülejäägid, siis keedan need esimese variandi järgi tehtud kapsaga läbi, praeleem annab pruunika tooni ja hea maitse. ja saab ka kõik jäägid lõpuni ära kasutada.

Aga eile tegin hoopis tomatipastaga (ja teeluskilatäie adžikaga). Lapsepõlvekodus ema tegi nii. Kapsas sai punakaspruun ja mõnus, veidi terav, aga kellele teravus ei meeldi, võib adžika ära jätta.

***

Teen ahjupotis puupliidi ahjus. Ja hautan ikka mõnuga mitu mitu tundi, lisan pärast maitseaineid, tumedat siirupit ja kui hakkan lauale viima, kallal praerasvaga üle. Vahest lisan peekoni viilakaid, siis tuleb nagu mulgikapsas juba.