Stressi vältimiseks on soovitatav alustada jõuluettevalmistustega juba novembris. “Novembris on märgata, kuidas inimesed hakkavad oma kodu külmemaks hooajaks ette valmistama.  Pikad ja pimedad õhtud nõuavad interjööris tumedamaid värve ning pehmemaid kangaid, mistõttu tuleks ka näiteks suvised padjakatted ning vaibad vahetada välja tumedamate vastu,  lisada karusnahka jne,“ selgitas sisekujundaja  Darius  Rimkus. Ta lisas, et kodutekstiilid peaksid olema kooskõlas ülejäänud interjööriga ehk kui toas on palju mustreid ning värve, siis aksessuaarid peaksid olema pigem neutraalsetes toonides.  

Novembris muutuvad päevad lühemaks ning kodus on naturaalset valgust tavapärasest vähem. Selle tõttu on november õige aeg, mil hakata küünlaid kasutama. Lisaks küünaldele, mis aitavad kodus luua õdusat meeleolu, võib kasutada ka LED-lampidega alternatiive. “Küünalde valimisel kehtib aksessuaaride kuldreegel ehk need tuleks koondada ühte kohta, mitte jagada üle toa ükshaaval ära. Seega võib kasutada näiteks erinevaid aluseid lõhnaküünalde, männioksa ning teiste aksessuaaride jaoks,” lausus  Rimkus.  

Lisaks küünaldele sobivad jõulu meeleolu loomiseks hästi ka dekoratiivsed jõulutuled. “Ärge kaunistage rohkem kui 2-3 tuba jõulutuledega, sest muidu tekib toas kaunistustest üleküllus. Soovitame kaunistada aknad, laud ning jõulupuu,” lisas Rimkus. Sisekujundaja sõnul on uuemate jõulutulukeste puhul suureks eeliseks see, et need töötavad patareide abil. See tähendab, et kaunistamist ei takista pistiku puudumine.

Varajase ettevalmistuse puhul on detsembris võimalik keskenduda jõuludele — advendi pärgadele, kuuse ehtimisele, jõulutoidule.

Kombineeri uued jõulukaunistused vanadega

Jõuludekoratsioonide valimisel soovitab sisekujundaja vaadata kõigepealt üle olemasolevad dekoratsioonid. „Hea nipp on täiendada jõuludekoratsioone igal aastal mõne uue elemendiga, andes seeläbi värske ilme. Samuti on see märksa taskukohasem lahendus, kui osta igal aastal täiskomplekt erinevaid jõuluehteid,“ selgitas  Rimkus. Ta lisas, et uue ilme saab ideaalselt luua kasutades vanu jõuluehteid koos mõne uuega, kulutades niiviisi vaid mõningad eurod.   

Peamised ruumid, mida kodus kaunistatakse on elu- ja söögituba, kuid jõulutunnet saab hõlpsasti luua ka teistesse tubadesse. „Näiteks vanikuid ning jõulutähti saab riputada igale aknale, turvalisi jõuludekoratsioone saab kasutada ka lastetoas ning isegi magamistuba võib kenasti kaunistada jõulutuledega,“ soovitas  Rimkus. Ta lisas, et kodukaunistamisel tuleks kõige rohkem tähelepanu pöörata siiski jõulupuule ja -lauale ning akendele. 

Järgi sama stiili kõikide jõulukaunistuste puhul 


Jõululaua kaunistamisel tasub jälgida teatud aspekte. Näiteks, valge laudlina on alati küll turvalisim valik, kuid samas võib see olla ka mõnes sügavamas toonis, mis sobitum kodu interjööriga. „Jõululaua saab  muuta  esteetilisemaks kasutades lisaks  tavapärasele  laudlinale  ka laua keskelt jooksvat laudlinikut,  lauamatte, tekstiilist või paberist salvrätikuid. Reegliks on siinkohal, et  lauamatid  ning salvrätikud peaksid olema kontrastsetes toonides, näiteks  lauamatt  naturaalsest materjalist, kuid salvrätikud  erksavärvilised, mis sobituvad dekoratsioonide põhivärviga,“ selgitas  Rimkus.  

Lisaks tasub ka lauanõude puhul järgida sama stiili. Näiteks  sobivad traditsiooniliste lauanõude juurde vaid traditsioonilised klaasid. “Pidulikkust saab lisada juurde väikeste aksessuaaridega. Näiteks saab jõulupuul kasutatud ehteid kasutada ka jõululaua kaunistamise,” soovitas Rimkus. Jõulupuu oskad, kuivatatud marjad ning käbid sobituvad samuti jõululauale, lisades looduslähedust. Täiusliku ilme annavad lauale küünlad.  

Looduse ja raha säästmiseks soovitab IKEA sisekujundaja valida alternatiivse jõulupuu. “Jõulupuud saab teha nii pappkarpidest, pakitud kingitustest, tuledest kui paljust must. Alternatiivse jõulupuu loomiseks on mitmeid loomingulisi näiteid, kuidas inimesed on pannud jõulutuled oma kodutaimedele. Sel viisil võib ka kodupalmist saada uhke jõulupuu,” lausus  Rimkus, lisades, et alternatiivsed kaunistused sobituvad eelkõige minimalistlikku interjööri.  

Vanikute ja tulede puhul soovitab sisekujundaja kasutada LED-tulede vanikuid, kuna need on energiasäästlikumad. “Vanikute puhul kehtib samuti reegel, et vähem on rohkem. See tähendab, et vanikutega on soovitatav kaunistada maksimaalselt 2-3 kohta kodus. Muidu võib kodu väljanägemine muutuda ebakorrapäraseks,” lausus  Rimkus. Ta lisas, et kui toaosas, kuhu vanikut soovitakse panna, puudub elekter, siis saab kasutada patareidel töötavaid vanikuid.  

Jõuluehted, mis peavad olema igas kodus 


LED- TULED  –  mida rohkem, seda  uhkem. Siiski tuleb järgida, et kasutatakse ühelt tootjalt ostetud tulesid, et tagada tulede ühtlane valgustoon ning värvus. Tulede puhul võib omavagel segada tulesid, mis töötavad elektril ning patareidel. Sel viisil saab tulesid panna ka nendesse toanurgakestesse, kus elekter puudub. Energia ja keskkonna säästmiseks on soovitatav kasutada laetavaid patareisid. Tulede vanikuid ei pea panema vaid jõulupuule, vaid võib kasutada ka akendel, jõululaual või trepil.  

JÕULUPUU DEKORATSIOONID
  –  vali üks peamine  värv, näiteks punane, valge, kuldne ning lisa igal aastal trendikaid elemente. Niiviisi saad muuta tervikilme värskemaks, kuid ei pea igal aastal ostma täiskomplekti jõuluehteid. Mida askeetlikum interjöör, seda ühevärvilisem dekoratsioonide valik.  

KODUTEKSTIILID  –  vaibad, padjapüürid, tekid jne lisavad kodusoojust. Külmem hooaeg nõuab tumedamaid värvitoone, näiteks burgundia punane, metsa roheline. Samuti pehmed kangad nagu velvet ning karusnahk sobituvad jõuluhooajaga. Kodutekstiile tuleks siiski valida vastavalt interjöörile. Kui peamised mööbliesemed on heledates toonides, siis sobivad tumedad toonid ideaalselt. Näiteks kreemikas diivan ning punased või rohelised padjakatted. Kui aga diivan on tumedates toonides, siis sobivad paremini heledad toonid, näiteks valged või kuldsed padjakatted. Kuldreegliks on piirduda 2-3 põhivärvitooniga.