Ma ei soovi küünelakki,
ega ka väga suurt kingipakki.
Se,e mis tahan, on väga pisike,
ja kohe väga-väga õhuke.
Jõuluvana! Kallis, armas ja hea!
Viiesaja-eurone teeks mulle head!



Sellised toredad luuletused on ise-enesest hästi vahvad ja vallatud. Meie suguvõsa seas on erinevad tähtpäevad olulised ja väga tähtsad. Kui on sünnipäev, aastapäeva või mõni muu oluline päev, siis ikka korraldame selleks kena olemise. Tavaliselt on see nii, et saame kokku ja teeme plaane, kuidas olulist sündmust tähistada. Kuna meid on palju, siis tuleb kindlasti eelnevalt asjad korraldada, et kõik kenasti toidetud ja muretsetud saaks. Nii see on olnud juba palju aastaid.

Ja kunagi vene-ajal, kui ikka nääri- ja jõulupidusid oleme pidanud, siis ikka hästi suurelt. Meie peod olid ikka hästi rikkaliku valikuga: lauad lookas nii head kui paremat pakkumises, ööbimisega ikka peokohas ja muud üllatused sealjuures. Meie jõulupeod olid ikka lasterikkad ja siis selleks tehti ikka ettevalmistusi palju, et pisikestel oleks tore ja ootusäravus kütaks kirgi. Mäletan selle-aegseid jõule väga hästi ja need olid väga imelised — nagu muinasjutus ..

Oli ikka nii, et jõuluvana mängis kas naabrimees või mõnu muu tore peretuttav. Mäletan väga hästi, et olin väga ärevil ja närvis, kui jõuluvana oli kohale jõudmas. Teadsin juba seda, et pole ju olemas teda — aga ikkagi oli selline närv sees, sest see õhkkond oli väga päris jõulude hõnguline..
Ja ikka olid meie luuletuses ja laulud sellised toredad, mida jõuluvanale esitati: luuletused olid tihti sellised, nagu ma sinna kirja algusesse lisasin — väikse naljaga… Laste laulud ja mängud olid väga põhjalikud ja ilusad. Polnud ka ime see, kui pillid ja tantsud olid selleks tarbeks välja toodud ja selgeks õpitud. Õhtu veel ikka ja alati jätkus, kui jõuluvana ära läks —  meid ootas rikkalik pidulaud ja tants.

Need sellised peod ongi toimunud palju aastaid. Ikka mäletan oma lapsepõlve, mis oli väga lilleline ja õnnelik. Ikka need jõulud ja peod olidki lõbusad ja omamoodi kummalised. Me mängisime kõik kaasa, kes ka juba teadsid, et jõuluvana pole ju olemas, päkapikkudest rääkimata. Meil oli lapsi igas vanuses ja nii see kooslus kulges, et suuremad olid ka nagu väiksed lapsed ja laulsid omi laule nii igasuguses stiilis — sest tegemist oli ju jõuludega. Nautisime kõik seda vahvat muinasjuttu, milles meil kõigil oli oma osa ja roll. On ikka elu ilus ja jõulud vahvad! Oma lugude, laulude ja lustiga!!!