Nõuandeid liha küpsetamiseks malmpajas
- Kõigepealt tõsta pada pliidile ja kuumuta selles õli
- Seejärel pane liha patta ja pruunista korralikult iga külje pealt. Soovi korral võid patta lisada ka puhastatud köögiviljad, ürdid ja vürtsid (sibul, porgand, käharpetersell, loorber jne).
- Küpsemise ajal kasta liha aeg-ajalt praeleemega
- Küpseta/hauta savipotis liha madalal kuumusel kaane all, kuni liha on küps
KATSETA ISE!
Paar retsepti põneva jõuluroa valmistamiseks.
KULDNE JÕULUPRAAD MEE-MANDLIGLASUURIGA
1,2kg Rakvere seavälisfilee
150ml mesi
100ml pruun suhkur
20ml Põltsamaa Kuldne
2 spl sojakaste
1 spl Inglise sinep
1spl Worcestershire sauce
30 g mandlilaastud
Sool, pipar
Soola ja pipraga maitsestatud seavälisfilee aseta fooliumisse pakitult eelkuumutatud ahju.
Küpseta 10 min 250* C juures ja edasi 180* C juures.
Sega kokku mesi, pruun suhkur jm komponendid ja keeda neist kokku meeglasuur.
Ca 30 min enne valmimise lõppu võtta liha ahjust välja ja pintseldada aeg-ajalt meeglasuuriga (kokku vähemalt 3 korda) . Viimasele glasuurikihile lisa mandlilaastud ja pruunista 220* C juures.
Ahjukuum praad mässi fooliumisse ja lase enne lahtilõikamist tõmmata.
MUSTADE PLOOMIDE JA PIPARKOOGIMAITSELISTE ÕUNTEGA PIKITUD SEAKAELAKARBONAAD
1,5kg Rakvere seakaelakarbonaad
3 tk Talvenauding õunad
1 tl pruun suhkur
100g must ploom
50g alkoholiga glöggi
5g piparkoogimaitseaine
Sool , pipart
Koori ja tükelda õunad sektoriteks, sega pruuni suhkru ja piprakoogimaitseainega. Maitsesta mustad ploomid glögiga.
Lõika pika ja terava noaga piki seakaelakarbonaadi lihaskiudu 2-3 kanalit, mis täida tihedalt ettevalmistatud õunte ja ploomidega. Liha pealmine pind maitsesta soola, pipra ja piparkoogimaitseainega. Vajadusel (ühtlase kuju andmiseks) vormi praad nööriga. Lase lihal maitsestuda ca 4 tundi.