Olen oma lapsele maast madalast õpetanud asjade väärtust. Ta hoiab oma raamatuid ja tema põhiliseks mängumaaks on onu ehitatud nukumaja. Mina õmblesin ta nukkudele kardinad ja voodilinad ja mitmed kleidikesed, puust mööbli leidsime soodsalt Helsingist mänguasjakauplusest. Tütre teiseks lemmikuks on beebisuurune nukk, kellel toas oma nurgake puuvoodi ja pisikese riidekapikesega. Loomulikult on meil ka palju raamatuid, lauamänge ja meisterdamiskomplekte, kuid igasugused odavad vidinad jäävad minu lapsest eemale.

Mind panevad imestama need emad, kes on valmis maksma 20 eurot selle eest, et pakis on kaks plastmassloomakest ja kirju plastmassist liumägi. Need on täiesti võrdelised leludega, mida saab kaasa laste kiirtoidueinega, kuid maksta tuleb nende eest meie pere kahe päeva toiduraha… Mis puutub McDonaldsi mänguasjadesse, siis need on ka ainsad odavad Hiina lelud, mis mu tüdrukul on. Oleme vahel järele andnud ja pärast pikka perepäeva McDonaldsist läbi sõitnud — vahel on mõnus. Enim meeldivad talle need mänguasjad, mis on tehtud samade multikate järgi, mida koos vaatamas oleme käinud, kuid kohe kindlasti pole tegu ta lemmikutega…

Olen tütrel koolis järel käies näinud, kuidas ta klassiõed garderoobide juures Petshopi loomadega mängivad. Küsisin sõbrannalt, mis tüdrukuid nende juurde küll tõmbab — ta vastas, et ega tema ka aru saa, kuid tema tütar tundis end väljajäetuna, kui teistel oli ja temal polnud. Seega ostsid nemadki oma tütrele mõned armsad loomakesed.

Jah, mu tütar on siiski endale neid odavaid mänguasju küsinud, kuid olen talle alati seletanud, miks ma ei näe sellise asja ostmisel mõtet. Esiteks pole see unikaalne, teiseks pole see kvaliteetne ja kolmandaks pole hind õigustatud. Hinnaasja on 7aastasele küll keerulisem seletada, aga ta saab aru, et sama raha eest saaks ta endale valida hoopis ilusa värviraamatu ja uued värvipliiatsid.

Lapsevanemad, miks te ostate oma lastele odavaid Hiina mänguasju? Lõpuks jäävad need ju niikuinii seisma. See on nagu tobe mood laste seas, kuid laste seas ei peaks olema moodi ja reklaamide mõjutusi. Kui see teid ei veena, siis — kui teie tütar on suur Petshopi fänn, siis lugege kokku tema loomakesed ja korrutage neljaga. Selle summa eest oleks saanud midagi hoopis mõistlikumat, kas pole? Püüdke vähemalt jõuludel lastele midagi etemat ja kauem kestvat lubada...

Kallis, lapsevanem, kas sinu laps on kiindunud n-ö hittleludesse? Kuidas sellega toime tuled?