Keskendud välisele
Oled nii keskendunud koristamisele, kokkamisele, kingitustele, kaunistamisele ja närvitsemisele, et sul ei olegi üldse mahti jõulupühi nautida. Rahu! Kedagi teist peale sinu ei huvita perfektsus, nii et tõmba kohe hoolega tagasi ja võta endale aega. Muidu meenutad nii sina kui mäletavad ka teised neid pühi kui õudselt ebameeldivat ja närvilist aega.

Ostad mõttetuid ja suvalisi kingitusi
Kingituste tegemine lihtsalt kingituste tegemise pärast on kõige rumalam asi, millega kallil pühadeperioodil tegeleda. Lõpuks on sinul raha otsas ja su lähedaste kapid täis asju, millega neil mitte midagi peale hakata pole. Lahendus — ära kingi asju, vaid elamusi. Kui isale meeldivad autod, telli talle autoajakiri, mitte ära osta järjekordset koledat särki või kampsunit, mida ta ei kanna. Kui ema armastab küpsetada, pista tema kotti kokaraamat või uus taignarull.

Ei puhka
Jah, loe uuesti punkti number üks ja võta puhkamist kohe eriti tõsiselt. Midagi ei juhtu, kui jätad korra päevas põranda üle tõmbamata, meilidele vastamata või mõne muu tööasja tegemata. Pühad on aeg puhkuseks, mitte rabelemiseks ja kindlasti mitte kaubanduskeskuses hullumiseks.

Kulutad raha laste peale
Aknalauale asetatud sussid on jõuluvanale adresseeritud kirju täis, üks soov ekstravagantsem ja kallim kui teine. Sa oled veendunud, et sinu armastust laste vastu näitab see, kui nad saavad jõuludeks kõik, mida hing ihaldanud on. Mis siis, et sinu eelarve läheb kõva pauguga lõhki ja pead järgmised kaks kuud nuputama, kust toiduraha leida. Tead, su lapsed ei vaja uut mängukonsooli, kui vana veel täitsa hästi töötab. Samuti ei ole neil tarvis kõiki ponisid, heegelkumme, legosid ja autosid, mida parasjagu teleris reklaamitakse. Nendega mängitakse, nagu sa isegi väga hästi tead, maksimaalselt kuu aega ja seejärel vedelevad need kurvalt mänguasjakastis. Vali lastele üks-kaks kingitust, millel on pikem kasutusaeg — nad on nende üle rõõmsad ja ühtlasi õpivad ka seda, et alati ei saa kõike, mida tahad.

Ei säästa raha jõulujärgsete allahindluste jaoks
Pärast pühi on kaupmeestel vaja oma kraamist lahti saada ning hinnad lastakse tihtipeale väga madalale. Siis on võimalik soetada väga soodsa hinnaga asju, mida muidu endale võib-olla lubada ei saaks. Kui oled end jõuludega pankrotti ajanud, on sul sel perioodil hirmus kahju, et ühtegi lisaeurot tagavaraks pole. Ostle praegu nutikalt, siis saad allahindlustelt maksimumi võtta!

Allikas: The Stir