“Tavapärasele Baltimaade võrdlusele mõnevõrra üllatavalt on eestlastele siinkohal lähemad leedulased, kellest 37 protsenti plaanib läheneval pühadeajal kulutada ühe kingi peale 20-50 ning 13 protsenti 50-100 eurot,” kirjeldas pühadeoste puudutava uuringu tellija Kesko Senukai Eesti tegevjuht Donatas Zalobaitis. “Lätlastest plaanib 50-100 eurot sarnaselt oma lõunanaabritega 13 protsenti inimestest, ent 20-50 eurot vaid alla veerandi — 24 protsenti.”'

Ligi poole — 49 protsendi — Läti inimeste puhul jääb eeldatav ühe jõulukingi hind alla 20 euro, Leedus oli sama näitaja 37 protsenti ning Eestis omakorda väikseim ehk 27 protsenti.

“Oma isiklikes kingiootustes troonib kõigis riikides esikohal elektroonika. Seevastu on eestlaste seas naabritega võrreldes märkimisväärselt enam neid, kes ootavad jõuluvanalt ehteid, mänguasju või spordivarustust,“ kirjeldas Zalobaitis. Elektroonikakaupade osas lähevad inimeste silmad särama ennekõike erinevate nutiseadmete ja väiksema elektroonika peale. Juhul kui saaks valida vaid ühe kingituse, siis koguni 64 protsenti eestlastest valiks endale mõne elektroonikavidina nagu nt nutitelefon või -kell, kõrvaklapid jne. „Lätlastest teeks sama valiku 59 protsenti ning leedulased on siin pisut vähem — 45 protsendi puhul — nn ekraanide lummuses,“ märkis ta. „Nutividinad on esimeseks eelistuseks ennekõike Eesti meeste puhul, seevastu naiste süda kuulub erinevatele väiksematele köögi-, kodu- ja ka iluprotseduuride seadmetele,“ lisas Donatas Zalobaitis. Kõigis kolmes riigis on võrdselt populaarsed ka kosmeetika- ja ilutooted, raamatud ning kinkekaardid.

Baltimaade tarbijate kingieelistuste veebipõhise küsitluse viis oktoobri lõpus läbi uuringufirma Spinter Research ning selle käigus küsitleti 507 Leedu, 503 Läti ja 505 Eesti elanikku vanuses 18-75.

Lugeja, kui palju raha sinu jõulukinkide peale kulub?