Lincona tootejuhi Nele Pello sõnul on ükskõik, millise vaibale sattunud pleki korral oluline kiirus. “Kui maha läinud vedelik kohe ära koristada, siis saab 95% tekkinud plekkidest eemaldada ilma puhastusvahendita. Üldjuhul tuleb mustus kohe ära kraapida või kuivatada, et see ei jõuaks imenduda tekstiilpõrandakattesse. Mida kauem maha läinud ainet ära ei koristata, seda raskem on seda eemaldada,” märkis Pello.

Põrandakatete tootjad jagavad soovitusi, kuidas pühadeaegseid sagedasi õnnetusi lahendada (Mainitud puhastusvahendite nimed on toodud näiteks ega pruugi kõikidele vaipadele sobida. Proovi vahendit enne näidistükil või varjatud kohas.):

Punane vein — Kuivatage paberrätiku või kuiva lapiga ära nii palju vedelikku ja nii kiiresti kui võimalik. Seejärel tupsutage plekki lapiga, mis on niisutatud puhastusvahendiga Abnet Proffesional seni kuni värvi enam ei eraldu. Samas, kogemused näitavad, et ka punase veini pleki eemaldamine valge veiniga toimib hästi. Korduvalt puhta niiske lapiga plekki kuivatades, eemaldub värske punase veini plekk õige pea.

Küünlarasv — Eemaldage küünlarasv, kui see on juba hangunud. Pehmet rasva pole mõtet pühkima hakata, see teeb pleki ainult suuremaks! Kraapige hangunud küünlarasva ära nii palju kui võimalik, selleks sobib hästi näiteks tömbi otsaga nuga. Niisutage antud kohta veega, siis ei imendu vaha sügavamale vaipkattesse. Seejärel võtke föön või triikimisraud ning kuumutage vaha läbi paberlehe. Jälgige hoolikalt, et triikimisraud ei oleks otseses kokkupuutes vaibaga, muidu tekivad põletusplekid!

Rasv ja praekaste — Kraapige ja image ära nii palju vedelikku kui võimalik. Seejärel tupsutage ettevaatlikult puhastusvahendiga niisutatud lapiga. Korrake tegevust seni, kuni plekki pole enam näha.

Kuusevaik — Tupsutage ettevaatlikult võrdses koguses segatud tärpentini ja piirituse seguga.

Muda — ärge kasutage vett, kuna plekk imendub nii ainult sügavamale vaipkatte sisse. Eemaldage üleliigne vesi paberrätikuga, laske mustusel ära kuivada ning seejärel võib vaiba tolmuimejaga puhtaks imeda.

Pello lisas, et kui tegemist on väga raskelt eemalduvate plekkidega, tuleks pöörduda professionaalse puhastusfirma poole.

Mõned märkused ja ettevaatusabinõud plekieemaldusvahendite kohta:

• Tärpentin. ’White spirit’. Tegemist on lahustiga ja sellest tulenevalt on see äärmiselt tuleohtlik ning sissehingamisel ohtlik. Tärpentiin võib jätta rasvase pleki, mis aurustub mõne aja pärast.