RETSEPT | Magus-vürtsine seapraad, mida proovida juba kohe või hoopis saabuvatel pühadel


RETSEPT | Magus-vürtsine seapraad, mida proovida juba kohe või hoopis saabuvatel pühadel
Foto: Rahva Raamat

Retsept Pille Endeni ja Tiina Rebase uuest kokaraamatust "Ahjuroad", kust leiad 70 piltide ja selge tegemisõpetusega retsepti ahjupraadide, paja-, plaadi- ja vormiroogade ning magustoitude valmistamiseks.

Kogus: 4 sööjale
Ettevalmistuseks 15 minutit + 1−2 tundi maitsestumiseks
Küpseb ahjus 2,5 tundi

  • 1,5 kg kamaraga seapraadi soola

MARINAAD:

  • 1,5 dl magusat tšillikastet
  • 2 sl austrikastet
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 dl heledat sojakastet
  • 0,25 tl purustatud musta pipart
  • 1 laimi mahl
  • 2 tl wortschesteri kastet

Klassikaline seapraad on meie rahvusroog, millel on talvisel peolaual koos hapukapsaga alati oluline koht. Vahelduse mõttes võib selle prae aga valmistada veidi magusas vürtsikas marinaadis, mis passib hapukapsaga samuti suurepäraselt kokku. Madalal temperatuuri küpsenud liha jääb eriti mahlane.

Hõõru liha soolaga sisse ja pane 1−2 tunniks külmkappi. Kuumuta ahi 160 kraadini. Lõika kamar ja kamaraalune pekk väikesteks ruutudeks, kuid jälgi, et lõiked ei ulatuks lihasse. Pane praad ahjuvormi, kamaraga pool all, ja kalla vormi põhja umbes 1 cm jagu vett. Pane praad ahju ja küpseta 30 minutit.

Seotud lood:

Sega kokku marinaadiained. Võta praad ahjust ja määri igast küljes (v.a kamar) marinaadiga kokku.

Keera liha teistpidi, kamar ülalpool, ja küpseta veel 2 tundi, kuni liha on küps ja kamar krõbe. Võta ahjust, lase 15 minutit seista ja lõika viiludeks.