Loomulikult pole traditsiooniliste jõuluroogade söömises midagi halba. Oluline on tasakaal ja mõõdukus. Selleks, et jõuluroogade söömisele ei järgneks rasket enesetunnet on heaks nipiks lisada roogade juurde võimalikult palju värsket ja köögivilju.

“Soovitan jälgida enesetunnet ja Tervise Arengu Instituudi soovitust, mis ütleb, et 50% taldrikust võiksid moodustada köögiviljad, 25% kvaliteetne liha või kala ning 25% teravili. Kui valitud liha on väherasvane, siis on ka enesetunne parem,” nentis Kelner, kes tõdes, et tihtipeale on tal endal pärast pikki jõulupühi tunne, et soovib traditsioonilistele roogadele vaheldust. Just selleks puhuks soovitab ta järgmist retsepti:

Veisekoftad peedi-tzadžiki ja tortiljaga

2 portsjonit

  • 240 g Rakvere Extra Protein Power lihaveise hakkliha
  • 1 küüslauguküüs
  • 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 0,5 tl kurkumit 0,5 tl paprikapulbrit näpuotsaga tšillihelbeid või cayenne pipart 2 sl hakitud peterselli soola, pipart 2 täistera tortiljat

Tzadžiki: 150 g maitsestamata Kreeka jogurtit (4%) 0,5 väiksemat kurki 2 sl jämedamalt riivitud keedetud peeti või peenemalt riivitud toorest 0,5 küüslauguküünt, 1 tl oliiviõli 1 sl hakitud mündilehti ¼ tl kuivatatud tüümiani soola, pipart. Lisaks soovi korral kurgilõike, granaatõunaseemneid ja hakitud peterselli serveerimiseks.

Kastme valmistamiseks riivi kurk jämedama riiviga, sega vähese soolaga ja lase mõni minut seista. Samal ajal haki küüslauk peeneks ja lisa sellele õli. Pigista kurgist välja liigne vesi ja sega see jogurtiga, lisa ka ülejäänud koostisained ning küüslaugu-õlisegu. Maitsesta.

Pane kaks grilltikku 30 minutiks vette likku. Sega hakkliha riivitud või pressitud küüslaugu ja maitseainetega. Jaga lihamass pooleks ja vormi mõlema puutiku ümber piklik kotlet. Kuumuta ahi grillrežiimi kasutades 200-kraadini ja küpseta koftasid ahju ülemises osas fooliumiga kaetud ahjuplaadil u 10 minutit. Lase paar minutit fooliumi all puhata ja serveeri. Soojenda pannil kaks täisteratortiljat ja serveeri nendel koftasid koos kastmega. Soovi korral lisa ka veidi granaatõunaseemneid, hakitud peterselli ja kurgilõike.