Nete Tiitsaar, luuletaja

Mis toob õige jõulutunde?

Õige jõulutunde loob minu jaoks armastus oma lähedaste vastu ehk kõige suurem kingitus on ikka koos veedetud aeg.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Suurim jõulusoov on see, et kõigil läheks hästi ja oleks lisaks kiiretele aegadele mahti tunda harmooniat ja kirge kõiges, mis ette võetakse. Et inimesed julgeksid käia oma südameteed ja suhtuksid tänapäeva maailma ikka loominguliselt! Ja palju romantikat! Kui millegipärast ei saa jõule koos oma kõige armsamaga veeta, siis südames kindlasti ja selleks puhuks sobivad järgmised luuleread.

Olen külma armastaja...

Võtan ööseks peale mitu tekki

kui sind pole nende raskus

meenutab ilusaid hetki

Henry Jakobson, blogija

Henry Jakobson

Mis toob õige jõulutunde?

Laste nädalaid keriv ootusärevus. Kuidas nad on elevil saabuva jõulumehe pärast, ühtaegu oodates ja kartes tema tulekut. Ja meil, täiskasvanutel, selle kõrvalt nägemine ning sellega kaasneva rõõmu kogemine. Jõulud on ikka perepüha ja just oma lähedaste ringis olemine loob selle õige fiilingu.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Suurim soov on, et inimesed oleksid terved. Mitte ainult sellepärast, et haigekassal rahad otsas on, vaid oleme kogenud ehmatusi ja jõudnud aastatega järeldusele, et seni, kuni meie pere on terve, on kõik muu kümnendajärguline.

Saara Kadak, näitleja

Saara Kadak

Mis toob õige jõulutunde?

Õige jõulutunde toob see, kui inimesed on lahked, annetavad, hoiavad kokku ja on peredega. Kuigi see võiks olla aasta läbi nii, kipub see jääma pigem jõuluaega. See, et inimesed võtavad korra aja maha ja on lähedastega. Kõigil on mitu vaba päeva ning saab rahumeeli olla pereringis. Mõnusa jõulutunde toob ka see, kui pimedasse aega annavad sära kõiksugu valgustused ja tulukesed linnapildis, kui Raekoja platsist saab sooja glögi. Armas oleks, kui ka lumi oleks maas.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Minu suurim jõulusoov on, et inimesed raiskaksid vähem – nii kinke, asju, sööki kui ka mõttetut energiat negatiivsele mõtlemisele.

Jesper Parve, kirjanik

Mis toob õige jõulutunde?

Eks need samad asjad, mis on jõulukaardi pildil. Kuna kõige ägedamad jõulumälestused on ikkagi lapsepõlvest ja maal vanaema-vanaisa juures olekust, siis enamik tundeloojaid on sellest ajast samad olnud. Lumi, karge õhk, kuuselõhn, pimedad ööd, kaminatuli, küünlad, vaikus, rahu ja lähedased inimesed.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Et mul ja mu lähedastel oleks jaksu käia mööda enda rada, olenemata kõigest muust, mis üritab sellelt rajalt kõrvale kiskuda. Et meil oleks tervist, energiat ja ka julgust elada just nii, nagu tahame ning unistame. Ja et meil oleks ka aega seda elu elada.

Liina Pulges, #aastaema

Liina Pulges

Mis toob õige jõulutunde?

Kuna meie peres on neli last, siis jõulutunde algusest annab aimu see, et detsembris läheb jube kiireks. Kui liita kokku kõik töö-kooli-lasteaia-trenni ja sugulastega jõuluüritused, käib meie pere kokku sel aastal ei rohkem ega vähem kui 13 jõulupeol. Ilmselt on see number veelgi suurem, aga kõik ei tule korraga meelde. Meie pere koolilapsed saavad klassi- ja trennijõulupidudel üksi käidud, aga väiksematega pean kõik peod ise kaasa tegema.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Nii et kui ma nüüd abikaasa käest uurisin, mis on tema jõulusoov, vastas ta siiralt, et saaks kogu see möll läbi. Kuigi tema peab minema ainult viiele peole minu seitsme vastu. Pärast teist jõulupüha on meie perel aega täpselt neli päeva hinge tõmmata, sest siis hakkab aasta esimesel päeval meie tütre sünnipäev ning alustame tema sünnipäevapidudega: esimene koos sugulastega ning järgmised koos klassi- ja trennikaaslastega ...

Kirsti Valdstein-Timmer, endine raadiohääl ja teleprodutsent

Kristi Timmer

Mis toob õige jõulutunde?

Õige jõulutunne tuleb siis, kui õues on lumi maas, kui majal on jõulutuled küljes, toas on ehitud kuusk,
lapsed on kodus, kuhugi ei pea kiirustama. Toas võiks olla ka piparkoogilõhna ... Ikka kõik see, mis jõuludega kaasas käib. Kõige mõnusam on seista kuuse kõrval, vaadata aknast õue ja seal on mõnus valge lumevaip ning taevast langeb helbeid aina juurde. See on jõulutunne. Loomulikult annab sellele tundele lisa ka jõulumuusika ja kirikukontserdid.
Võib kõlada suhteliselt klišeena, aga nii on.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Minu jõulusoov on igal aastal üks ja sama. Meie pere saab kokku minu kodus ühise jõululaua taga. Vanasti toimus see kokkusaamine minu vanaema juures, aga pärast tema lahkumist koguneme meil. Ma soovin alati enne jõule, et kõik oleks kohal ja et kohti tuleks pigem juurde panna, mitte vähemaks võtta. Mu ema üks õde elab Ameerikas, aga ka tema istub oma kaasaga meie jõululauas, täpsemalt jõululaual, Skype'i vahendusel. See on tore. Sellised hetked on need, mis loevad ja meelde jäävad. Materiaalseid soove mul ei ole, peaasi et jõuluvana laste unistused täidab. Mina naudin neid hetki ja säravaid silmi.

Karin Rask, näitleja

Karin Rask, Rasmus Rask

Mis toob õige jõulutunde?

Minu jaoks tekib õige jõulutunne lõhnadega – vürtsikad piparkoogid, värske kuusk, hüatsindid, verivorstid ning küünalde põlemise lõhn. Lisaks pisut kodu kaunistamist – paberist tehtud kuused ning kerad, pudelisse pistetud rosmariini- või kuuseoksad ning valguspallide read lae all.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Soovin jõuludeks rahu, et oleks aega rahulikult raamatut lugeda, lauamänge mängida ja lumesõda pidada. Ja üleüldisemalt samuti rahu – nii poliitiliste teemade arutamiseks, liikluses hakkama saamiseks kui ka igapäevaste toimetustega tegelemiseks.