Sportify kinnitab, et aasta viimase kahe kuu jooksul tõuseb jõulumuusika striimimine hüppeliselt. Michael Bublé lugu “Have Yourself a Merry Little Christmas” ja Bing Crosby “White Christmas” on kuulamise poolest edetabelite tipus.

Aga kas teadsid, et jõululaulude kuulmisel võib olla ka psühholoogiline mõju? Alguses võib pühade muusika tekitada meeldivat nostalgia tunnet ja sind õigesse meeleollu viia, aga kui kuuled “Aisakellasid” juba miljondat korda, võib see hakata sind häirima, tüütama ja isegi stressi tekitama, kinnitavad hiljutised uuringutulemused.

Miks?

Su aju lihtsalt väsib sellest ja tekib negatiivne reaktsioon. Kui sa muretsed juba raha, töö ja kogu jõuludega seotud organiseerimise üle, süvendab pidev jõulumuusika kuulmine seda veelgi ega lase sul korrakski neid mõtteid unustada.

Lisaks võib see ka lihtsalt keskendumisvõimele halvasti mõjuda, kahjustada töötajate produktiivsust ja ärritada kliente.

Kliiniline psühholoog Linda Blair väidab samuti, et jõulumuusika mõjub vaimsele tervisele kurnavalt: "Kauplustes töötavad inimesed peavad suutma jõulumuusika ära summutada, sest kui nad seda ei tee, ei lase see sul tõesti millelegi muule keskenduda. Sa kulutad kogu oma energia sellele, et mitte kuulda seda, mida sa kuuled."

Kuidas siis leida õige tasakaal pühadega seotud õnnetunde ja enese hulluks ajamise vahel?

Vaheta muusikat, et inimeste ajud ei tüdineks ära. Samade jõululaulude mängimine kogu hooaja vältel tekitab kognitiivset väsimust. Vaheta muusikaliste ja vaata ka seda, et volüüm poleks liiga vali.

Uuringud näitavad ka seda, et talvised aroomid nagu kuusepuu või kaneeli lõhn aitavad tekitada rõõmsaid emotsioone, mistõttu kaasa ka teised meeled, et õiget meeleolu luua.

Ja kui sellest kõigest pole kasu, muretse endale kõrvatropid.

Allikas: Business Insider