Kaugel ookeani taga USAs on kaalukauss kindlalt kunstkuuskede poolde kaldu. Kui pea 30 aastat tagasi, 1989. aastal oli 40 protsendil majapidamistest plastpuu, siis kaks aastat tagasi, 2016. aastal suisa 81 protsendil. Ameeriklased toovad kunstkuuse eelistamise pooltargumentidena välja peaasjalikult allergiat, mugavust ja rahasäästu.

Kodumaal on viimane põhjus kaheldav. Riigimetsa Majandamise Keskuselt saab kuni kahemeetrise kuuse osta 8 euro eest, poes maksavad odavamad kunstpuud umbes 40 eurot, ent näevad juba uuena kaunis kehvakesed välja. Korralikuma plastkuuse eest peab niisiis välja käima umbes 80 eurot või rohkemgi. Niisiis teeb see 10 aasta jooksul välja sama summa, ent siis on plastist isend juba ammu väsimuse märke näitama hakanud. Lisaks ei asenda miski kuuse metsast toomise põnevust ja lõhna, mida puu eritab. Siiski peab tõdema, et kaubanduskeskuse parklast kuuse ostmine jätab rahakotti umbes 20-eurose tühimiku ning sel juhul on plastpuu ostmine ilmselt tõepoolest soodsam variant.

Teine aspekt on aga ka keskkond. Kunstkuuse eelistajad räägivad alatasa, kuidas neil pole südant võtta maha kasvavat organismi. RMK kuused kasvavad alati kohas, kus neil elulootust niikuinii pole ja lisaks on puit taastuv loodusvara. Plastik, millest nafta tehtud on, aga ei taastu. Kui kuused veel metsas on, “hingavad” nad päevasel ajal süsihappegaasist, plastpuud tehakse tihtipeale aga PVC või VOCga, mille tootmine paiskab õhku väga mürgiseid gaase. Lisaks võib vanemate või lihtsalt kontrollimata kohast ostetud kunstpuu valmistamisel olla kasutatud pliid, et plastik paremini hoiaks.


Küsimus on ka transpordis. Kuigi kunstkuusk on valmistatud Hiinas, ei kulu selle transpordile just ülearu palju energiat, kuna värskelt vabrikust tulnud tooted pressitakse tihedalt kokku. Kui aga iga perekond sõidab oma autoga linnast mõnekümne kilomeetri kaugusel asuvasse metsa, teen see kokkuvõttes pärispuude transportimise keskkonnale kahjulikumaks, kuna kunstkuuske kasutatakse mitu aastat jutti, metsast toodud puu püsib korralikuna umbes neli nädalat, kuni ta hullumeelselt hakkab okkaid puistama.