Kuidas leida pärast pikka ning väsitavat päeva aega maitsva ja samas odava toidu tegemiseks? Ilma liigselt aega või raha kulutamata saab süüa teha vaid siis, kui oma söögitegemist planeerida.

Tee nimekiri toiduainetest, mida kõige rohkem söögitegemisel kasutad ja saad need alati esimesena ostunimekirja lisada, et midagi olulist ostmata ei jääks. Mõtle ühel nädalavahetuse päeval välja kõikide õhtute menüü ja osta valmis vajaminevad toiduained. Igal õhtul poodi minek raiskab nii aega kui raha. Pikad järjekorrad tipptunni ajal, närvilised inimesed ja riiulitel olevad ahvatlused muudavad poeretke raskemaks.

Kuulen sageli, et tervisliku toidu valmistamine võtab palju aega. See on müüt — pigem ei oska sa köögis aegasäästvalt toimetada. Annan nõuanded, kuidas tervisliku toidu valmistamiselt iga päev pool tundi kokku hoida.

• Ära tegutse huupi. Planeeri tuleva nädala söömised järgnevaks nädalaks ära, siis püsid rajal ning kontrollid oma toidukordi.
• Käi poes ainult kaks korda nädalas ja ainult koos ostunimekirjaga. Lisaks ajasäästule märkad, et hakkad ka kõvasti raha säästma.
• Kui tükeldad paari päeva toitudeks juur- ja köögiviljad ette ära, ei kaota need lõigatult oma maitseomadusi ja toidu valmistamine on minutite küsimus. Pane tükeldatu karpidesse või kaussidesse ja kata õhukindlalt.
• Loomsete toiduainetega tee sama. Erandiks on liha ja kala, mida plaanid kasutada hiljem kui kolme päeva pärast — need pane sügavkülma.
• Keeda valmis näiteks riis ja tatar, jahuta need ja soovi korral kaalu portsjoniteks valmis.
• Ettevalmistatud toidu saad otse taldrikule või pannile panna ning ei pea lõikelauda, nuge ja kausse enam määrima.

Ära põlga mitu päeva järjest sama toidu söömist. Kindlasti ei tähenda see, et peaksid viis päeva nädalas sama sööki tegema, aga mõtle läbi, milliseid kootisosi saad kasutada mitmel päeval järjest. Miks mitte teha näiteks ühel õhtul hakklihaga täidetud paprikaid ja teisel hakkliha ja kapsaga hautist. Et aega kokku hoida, siis vali toidud, mida on lihtne valmistada. Kõikvõimalikud vormiroad ja hautised on kiire viis valmistada maitsev ja toitev toidukord. Need peavad küll piisava aja ahjus olema, et korralikult läbi küpseda, aga ettevalmistused vormiroogade valmistamiseks on tavaliselt üsna kiired. Sellel ajal, kui toit ahjus on, saad tegeleda juba teiste toiduainete ettevalmistusega ja söögitegemine võtab tavaliselt vähem aega.

Proovi ostetud toitu võimalikult otstarbekalt kasutada ja ära raiska toorainet. Kui plaanid reede õhtul ahjus terve kana küpsetada, siis saad nädalavahetusel teha kanasuppi, kasutades puljongi keetmiseks saadud konte. Kodus keedetud kondipuljong on tõeliselt tervistav ja toitev ning eriti kasulik inimestele, kellel on liigeseprobleemid, kuna sisaldab kõige paremini omastatavas vormis glükosamiini. Kuubikutest tehtud puljongist saad küll toidule head maitset, aga kondipuljongile jääb see tervislikkuse poolest kõvasti alla.

Peale mõnda nädalat planeerimist tekib sul oma rutiin ja süsteem, mis teeb söögivalmistamise veelgi mugavamaks. Kui sa pole varasemalt kokanud ja ei tunne ennast köögis veel päris koduselt, siis anna endale aega. Ära löö esimesel korral käega, vaid pigem mõtle kokkuhoitud ajale ja rahale.

Rohkem nippe, kuidas valmistada tervislikku ja tasakaalustatud toitu ning selle abil kaalust alla võtta, leiad Erik Orgu raamatust „Garanteeritud kaalulangus“.