1. Ole alati valmistunud

Pole tähtis, kas pead suurele kuulajaskonnale esinema, koosolekul ettekande pidama või ülemusega mõtteid vahetama — sa pead olema valmis! Õpi, valmistu, tee tööd ja oska küsimusteks valmis olla, ainult nii saad näidata, et oled tõeline proff.

2. Võta ruumi

Paned tähele, kuidas mehed istuvad koosolekul, jalad laiali, käed ümber kõrvalolevate toolide? See on selge võimu näitamise märk — nad teevad end võimalikult suureks, et võimalikult tähtsana näida. Naistel on tihti kombeks end kuhugi vaevu ära mahutada ja küür selga tõmmata, et end võimalikult pisikeseks teha. See on täiesti vale lähenemine. Mine koosolekuruumi sirge selja ja enesekindlusega, võta endale istekoht keset seltskonda ja käitu nii, nagu su koht just seal olekski ka siis, kui sa tegelikult nii ei tunne.

Ja mis kõige olulisem: ÄRA KALLA NEILE KOHVI! See viib su väärtuse hetkega alla kõikide ruumis viibivate meessoost isikute hulgas. Sa ei ole nende ema, nad saavad väga hästi ise oma kohviga hakkama.

3. Kasuta oma häält

Naised hoiavad koosolekutel tihti suu kinni — see tundub ju nii hirmutav. Aga harjutamine teeb meistriks ning kui räägid oma olulise jutu kohe koosoleku alguses ära, oled võitnud kohe mitu boonuspunkti: kõik teavad, et sa oled kohal, nad on kuulnud, mida sa tahad öelda ning sa ei ole lihtsalt üks nähtamatu keha. Mis veel oluline: ära vabanda selle eest, et sul on midagi öelda! Seisa oma sõnade eest ja ütle need julgelt välja.

4. Hinga sügavalt sisse ja välja

Hingamisharjutused aitavad sul esiteks emotsioone kontrollida, kui tunned, et hakkad endast välja minema, aga samamoodi on need abiks fookuse seadmisel ja keskendumisel. LOE: Tunned, et kõik kasvab kuidagi üle pea? Need hingamisharjutused sobivad närvilisse tööpäeva ja aitavad sul rahuneda

5. Keskendu kuulajale

Ettekannet pidades on üpris raske mitte närvi minna, aga rahulikuks jäämine on palju lihtsam, kui keskendud iseenda asemel hoopis oma publikule. Juhi iseenda tähelepanu endalt kõrvale ja anna kuulajale seda, milleks nad on sinna tulnud.

6. Püüa endast minema peletada tunne, et sa ei kuulu sinna

Me kõik tunneme end aeg-ajalt petistena, kes teevad asju, mida nad ei peaks või milleks nad ei ole kvalifitseeritud. Et seda tunnet endast välja saada või vähemalt maha suruda, püüa leida töökaaslaste seast usaldusväärne kolleeg, kelle õla najal võid nutta, kui asi hapuks kisub, et saaksid järgmisele koosolekule julgelt ja pea püsti astuda.

7. See, et sa oled ema, ei pea sulle takistuseks saama

Sa oled kindlasti olnud tööl palju pikemalt kui oled olnud ema, seega sa tead ja oskad ja teed oma tööd hästi ja edukalt! Ükskõik kui kaua sa ka eemal olnud oled — kinnita endale, et sa saad hakkama, kui sa ainult ise tahad.

8. Õpi, õpi ja veelkord õpi

Ebakindlust tekitab kõige rohkem teadmatus ja hirm, et sa ei ole piisavalt hea. Aga nii internetis kui erinevates koolides on tegelikult saadaval sadu kursuseid, kus saad õppida pea kõike, mida sa veel ei oska ja milles tunned endas puudujääke!

9. Võta riske

Riskid on enesearenguks ääretult olulised. Riskeerimata ei saavuta sa edu ei isiklikus ega tööelus ja kindlasti mitte äris. Kui risk end õigustab, saad sellest meeletu energia, mille turjal on väga mõnus uusi sihte seada ja julgelt edasi ratsutada.

10. Leia endale toetusgrupp…

kes aitab sul su uusi ideid, võtteid ja praktikaid testida ja kes on sulle alati toeks, kui tunned, et vajad väikest virgutust.

Allikas: Daily Mail