Et leida õige tee siin elus, tasuks järgida erinevaid soovitusi inimestelt, kes just niimoodi oma 20. eluaastates tegutsedes said kümne aastaga edukaks.

1. Avasta oma kirg

Umbes 20-aastaselt hakkab enamik inimesi avastama, kes nad sellised on ja mida elult ootavad. Sellel ajal on noortel inimestel suured unistused ja ambitsioonid, mida tahaks kõike kohe ellu viia. Kuid nii lihtsalt see kahjuks ei käi. Kõikide erinevate valikute ja võimaluste vahel tasuks leida endale need üks või kaks asja, mis su südame eriliselt põksuma panevad ja neile keskenduda. Mis sind motiveerib? Kus sa tahaksid ennast arendada? Sa võid küll avastada, et unistused ja ambitsioonid muutuvad aja jooksul, aga kuskilt peab ju alustama.

2. Tee endale selgeks eluks vajalikud oskused

Et teha edukat karjääri, peab oskama küsida seda, mida sa tahad. Tihtipeale kardavad noored inimesed öelda vajalikul hetkel "ei", ning jäävad selle tõttu õnnetuks. Oluline oskus on õppida viisakalt mitte nõustuma ning oma seisukohti põhjendama. Ennast peab oskama kaitsta, kuid teisi inimesi on ka vaja kuulata ja neilt õppida. Kui sa midagi soovid, pane paika, mida sa selle jaoks tegema pead, ja hakka vaikselt selles suunas minema.

3. Ole avatud erinevatele tegevustele ja inimestele

Ära karda eksperimenteerida. Ebaõnnestumised õpetavad kõige paremini ning tänu õnnestumistele julged arvatavasti edasi liikuda. Sa võid arvata, et peaksid valima ühe töökoha ning jääma sellele kindlaks elu lõpuni, kuid tänapäeval see enam nii ei ole. Sa võid neid vahetada ja olla avatud erinevatele võimalustele, kuid ära anna liiga kiiresti alla. Niimoodi võib juhtuda, et ei leia kunagi endale sobivat töökohta.

4. Loo endale võrgustik

On aeg hakata luua tugevaid töösuhteid ja sõprussidemeid. On oluline, et sul oleks olemas inimesed, kellele vajadusel loota ning kes tunneksid sama ka sinu puhul. Väärt sõbrad jagavad ka kindlasti õigetel hetkedel häid nõuandeid. Väga raske on üksinda edukaks saada. Võta abi vastu ja ole avatud, ning õigetel hetkedel ole olemas ka teiste inimeste jaoks.

5. Õpi oma rahaga ümber käima

Sinu 20ndad eluaastad on täis olulisi küsimusi, millele sa pead vastuseid leidma. Kas sa lähed ülikooli? Äkki oleks parem minna otse tööle? Kuid erinevaid valikuid tehes pead sa samal ajal õppima oma rahaga ümber käima. Proovi panna paika eelarve ning vaata, kui palju kulub üüri ja toidu peale ning äkki saaksid leida odavamaid lahendusi.

6. Hari end olulistel teemadel

Selles vanuses on hea õppida palju uusi oskusi, sest noored inimesed on väga õppimisvõimelised ja hea mäluga. Õpi näiteks selgeks mõni uus keel, käi erinevatel kursustel ning õpi töö kõrvalt uusi asju, mis võiks sulle tulevikus kasuks tulla. Samuti peaksid end proovile panema tööl erinevate probleemide lahendamisel.

7. Leia tasakaal

20-aastaselt on suur oht läbi põleda, sest ehkki energiat ja aktiivsust on palju, siis paljud noored kipuvad üle pingutama, ja kaotavad oma tee. Proovi pühendada töö ja enda harimise kõrvalt piisavalt aega oma perele ja sõpradele, sest neid ei tohi ära unustada. Ükski valdkond su elus ei tohiks teist üle trumbata, niimoodi kaob tasakaal.

8. Tee asju väljaspool oma mugavustsooni

Õige elu algab väljaspool mugavustsooni. Ära karda võtta riske ja ära karda ebaõnnestuda! Kui oled leidnud püsiva töö õige seltskonnaga, on lihtne sellesse kinni jääda. Ei, sa ei pea pidevalt töökohta vahetama, kuid otsi endale vaheldust ja väljakutseid. Proovi teha tegevusi, mida sa kardad.

9. Võta omaks head harjumused

Mida varem sa alustad normaalselt magamise ja korralikult toitumisega, seda parem. Võib tunduda, et mis see pidutsemine iga nädalavahetus suures plaanis ikka teeb, kuid tervisele paneb see paraja põntsu ka siis, kui kohe ei ole tagajärgi tunda. Proovi teha regulaarselt trenni, eriti kui oled leidnud endale istuva töö.

10. Ole visa

Visadus ja töökus on need kaks omadust, mis viivad lõpuks sihile. Kui püüdled pidevalt oma unistuste ja eesmärkide poole, jõuad sa lõpuks nendeni. Sa pead ennast tagant utsitama ning ei tohi alla anda. Tee, mida mööda liigud, on käänuline ja täis valusaid kukkumisi, kuid lõpptulemus on seda väärt.

Allikas: Entrepreneur