Jagame sinuga nippe, kuidas temaga toime tulla:

1. Ära mõista hukka

Lihtne on muutuda üleolevaks, kui tunned, et keegi eksis, aga pea meeles, õpetussõnu, et raamatut ei tasu hinnata kaane järgi. Hukkamõistu probleem seisneb selles, et sa ei pruugi kogu lugu teada. Ehk on kaane all peidus midagi, mis sellist käitumist põhjustab? Äkki ta eesmärk ei ole sind kiusata, vaid ta üritab iseennast kaitsta?

2. Räägi temaga privaatselt

Kui ta valetab ja see mõjutab sinu töötulemusi, on aeg temaga silmast silma avameelselt rääkida. Siin on taaskord oht ülemõtlemiseks ja võimalik, et olukord on hoopis erinev sellest, mida algselt kartsid.

Kõigil peab olema võimalus end kaitsta ehk võta aega selle inimesega rääkimiseks.

3. Uuri välja, miks selline olukord on tekkinud

Sa ju tead, et asjad pole kunagi päris sellised nagu nad paistavad. Meenuta talle konkreetseid olukordi ja küsi, miks ta käitus nii, nagu ta käitus.

4. Palu kellelgi, keda ta usaldab, temaga rääkida

Kui tema tegevused mõjutavad teisi, võiksid paluda mõnel ta sõbral temaga rääkida. Kas teie kollektiivis on keegi, keda ta usaldab?

5. Esita kirjalik kaebus

Kui miski muu ei aita, on aeg teha ametlikumad sammud ja esitada kirjalik kaebus, et kolleegi käitumist sügavamalt uuritaks.

6. Räägi oma ülemusega

Ülemuse nõu küsimine on alati hea idee. Kui sa ei taha esitada kirjalikku kaebust, võid rääkida ülemusega ka nii, et sa nimesid ei maini. Ta võib anda sulle soovitusi, kuidas konkreetses olukorras teie ettevõttes käitutakse.

7. Ole kaastundlik

Üks põhjus, miks ei tasu kunagi kiireid järeldusi teha, on see, et sa ei tea selle inimese minevikku. Äkki kasvas ta üles kohutavates oludes? Sageli on sellistel inimestel kahjustunud psüühika ja nad ei suuda kriitikaga toime tulla. Kuna sa ei tea, mis tema peas toimub, on parem suhtuda temasse esialgu kaastundega.

8. Astu samm kõrvale

Vahel on kõige mõistlikum astuda talt tee pealt eest. Kui su elus on juba liiga palju draamat ja sa ei taha selle olukorraga tegeleda, lase seda kellelgi teisel teha. Kui selle inimese tegevused ei mõjuta sind otseselt, lase võidelda neil, keda see mõjutab.

9. Lase sel minna

Lahtilaskmine on vahel raske, aga kui ta on tööleasumisest saadik selline olnud, on võimalik, et sa ei suudagi teda muuta. Selle asemel, et oma töö negatiivsetele külgedele keskenduda, ignoreeri neid. Kui sina neid toksilisi käitumismustreid märkad, märkavad teisedki.

10. Paku abi

Nagu juba mainisime, siis sa ei tea, mis tema peas toimub. Selle asemel, et teda hukka mõista, paku ehk hoopis oma abikäsi? Äkki on tal lihtsalt tööl raske? Kui sa enda abi pakud, võid ka ise sellest võita.

11. Palu end teise osakonda üle viia

Kui tunned, et miski muu ei aita, palu end teise osakonda üle viia. Kui töötad suuremas ettevõttes, on see ehk võimalik?

12. Liigu edasi

Kuigi see on dramaatiline samm, võib olla ka aeg, et ettevõttest lahkuda. Kui selles ettevõttes ei ole teist osakonda, kuhu lasta end üle viia, ülemused ka su kaebusi ei kuula ja inimene, kes sind häirib, on juhipositsioonil, on aeg lahkuda.

Allikas: Power of Positivity