Sa oled tõenäoliselt juba ca 20 aastat samas valdkonnas tegutsenud ja tunned end kindlana. Võimalik, et ka rahaliselt oled sa juba harjunud sellise sissetulekuga, mida su staaž sulle võimaldab ja nii ongi töö vahetamine pisut hirmus. Aga võta teadmiseks, et see on täiesti võimalik ja tõenäoliselt seda ka väärt, sest ainult nii saad sa teha täpselt seda, mida sina tahad.

Siin on mõned asjad, millele võiksid mõelda:

1. Kas karjäärivahetuseks on üldse kunagi liiga hilja?

Ei ole. Sa võid vahetada suunda nii 40-, 50- kui ka 60aastasena. Sa oled nüüd vanem ja targem, mis tähendab, et sul on oma elu üle parem kontroll kui alles tööellu sukeldudes. Sa saad täna ise valida, kuhu sa jõuda soovid ja millist karjääri sa tegelikult endale soovid.

2. Millised on plussid?

Karjäärimuutus on seotud su eesmärkide ja kirega ning mõjutab positiivselt nii su tuju kui ka käitumist, mis omakorda mõjub hästi su tervisele ja sõprussuhetele (ka suhtele iseendaga). Lisaks, kui astud välja oma mugavustsoonist, võimaldad enda suurimatel oskustel särada ja su uus ülemus väärtustab seda. Ära unusta, et su oskused ja kogemused tulevad sinuga kaasa ning on palju väärtuslikumad kui alles ülikooli lõpetanud tudengi omad, sest tal puudub veel igasugune töökogemus.

Ja kas me juba mainisime, et sa oled siis ka õnnelikum?

3. Aga miinused?

Olenevalt sellest, mida karjäärimuutus sinult eeldab — haridust? päris madalamalt astmelt alustamist? — võib see mõjutada ka su elustiili, mis võib olla oluline, kui oled abielus või sul on lapsed. Karjäärimuutus nõuab tõenäoliselt palju tähelepanu ja keskendumist, mis tähendab omakorda seda, et su uus töö- ja eraelu tasakaal mõjutab ka kogu su pere.

4. Kuidas muutustega toime tulla?

Kuigi karjäärimuutuse puhul on vaja nii mõnegi asjaga arvestada, ära lase sel end takistada. Muutused hirmutavad paljusid inimesi, aga sina ära lase teiste inimeste hirmudel iseennast mõjutada. Summuta nende jutt ära ja keskendu iseendale. Kui sa tahad seda ja oled enesekindel, siis lase käia!

5. Pane paika plaan

Enne, kui asja ametlikuks teed, on tark panna paika ka plaan, mis sobib su praeguse elukorraldusega. Ehk tähendab see, et peaksid järgmiseks kuueks kuuks kuni aastaks raha säästma? Või kulusid kokku hoidma? Lisaks on kasu sellest, kui suhtled rohkem nende inimestega, kes sinu uues valdkonnas tegutsevad. Pea meeles, kuhu jõuda tahad ning ära alahinda rõõmu ja rahulolu, mis kaasneb kõigega, mis on uus — uued väljakutsed, uued inimesed, uued kogemused ja uued unistused.

Allikas: Scary Mommy