“See on ajalooline otsus, et saame meie riigi juubeliaastal tunnustada õpetajaid riiklike preemiatega,” ütles minister Mailis Reps ja lisas, et riiklik tunnustus annab selge signaali, et haridus on Eesti riigis üks kõige olulisematest valdkondadest. “Eriti suur rõõm on selle üle, et esmakordselt saame välja anda ka elutööpreemia ja väärikalt esile tõsta neid, kes on panustanud suure osa oma elust hariduse edendamisse,” lausus Reps.

Täna heaks kiidetud Vabariigi Valitsuse määrusega antakse igal aastal välja üks riiklik elutööpreemia ja kuni üheksa aastapreemiat. Riikliku elutööpreemia suurus on 65 000 eurot, aastapreemia on 10 000 eurot.

Sellel aastal määratakse aastapreemiad järgmiste kategooriate laureaatidele: aasta lasteaiaõpetaja, aasta klassiõpetaja, aasta klassijuhataja, aasta põhikooli aineõpetaja, aasta gümnaasiumiõpetaja, aasta kutseõppeasutuse õpetaja, aasta õppejõud, aasta tugispetsialist, aasta õppeasutuse juht. Väiksemate preemiatega tunnustatakse aasta hariduse sõbra ja haridusasutuse aasta teo laureaate.

Haridus- ja Teadusministeerium kutsub kõiki esitama oma kandidaate konkursile, et tunnustada neid, kes teevad oma tööd südamega ja on eeskujuks meie noortele.

Tänase seisuga on esitatud juba enam kui 750 kandidaati. Esitamine kestab www.hm.ee/gala keskkonnas kuni 13. maini.

Pärast kandidaatide esitamist alustavad parimatest parimate väljaselgitamiseks tööd maakondlikud komisjonid ja kõrghariduse komisjon. Seejärel asub tööle üleriigiline komisjon ja riiklike hariduspreemiate komisjon, kuhu kuuluvad haridusega seotud organisatsioonide esindajad.

Preemiad antakse laureaatidele kätte 14. oktoobril Estonia kontserdisaalis toimuval Aasta Õpetaja galal “Eestimaa õpib ja tänab”. Sündmusest teeb otseülekande Eesti Televisioon.