Lääne-Ontario ülikooli doktorandi Ruby Nadleri sõnul on siiani arvatud, et positiivne meeleolu suurendab võimet loovust nõudvaid probleeme lahendada ning paindlikult mõelda, kirjutas ScienceDaily.

Nadler viis selle välja selgitamiseks koos kolleegide Rahel Rabi ja John Paul Mindaga läbi uuringu, mille käigus nad uurisid konkreetset tüüpi õppimist, mis muutub loova mõtlemise tagajärjel paremaks.

Uuringus osalenud õpilastel kutsuti esile erinevaid meeleolusid ning lasti seejärel lahendada ülesannet, mille käigus nad õppisid liigitama visuaalselt keeruliste seaduspärasustega pildikomplekte.

Teadurid manipuleerisid uuringus osalejate meeleoluga muusika- ja videoklippide abil. Kõigepealt proovisid nad erinevaid klippe kasutades välja selgitada, mis teeb inimesi kõige õnnelikumaks ja mis kõige kurvemaks.

Suurimat õnnetunnet tekitas muusika puhul Mozarti elav muusikapala ning videote puhul naerev väikelaps.

Seejärel kasutasid teadurid neid eksperimendis koos kurva muusika ja videoga (filmimuusika filmist "Schindleri nimekiri" ja videouudis maavärina kohta) ning meeleolu mitte mõjutava muusika ja videoga.

Pärast muusika kuulamist ja video vaatamist pidid inimesed õppima seaduspärasusi ära tundma.

Tulemused näitasid, et õnnelikud katsealused olid seaduspärasuste liigitamise reeglipära õppimisel edukamad kui kurvad või neutraalse meeleoluga vabatahtlikud.

Nadleri sõnul aitab hea meeleolu pooleli oleva projekti puhul uuenduslikult mõelda või näiteks hoolikat kaalutlemist vajavale probleemile lahenduse leida.

Muusika kuulamine on üks lihtsamaid viise hea meeleolu saavutamiseks. Kõik ei pea selleks muidugi Mozartit kuulama, eri inimestele mõjub erinev muusika.

Nadler on ka seisukohal, et hea meeleolu otsimine võib olla üheks põhjuseks, miks inimesed töö juures naljakaid videoid vaatavad.

Ta arvab, et inimesed üritavad alateadlikult oma meeleolu tõsta ning seega võib esmapilgul ajaraiskamisena tunduv tegevus olla tööandjale hoopis positiivseks signaaliks.

Uuring avaldati ajakirjas Psychological Science.

Allikas: novaator