Kontoril on pakkuda ka palju muid suhte edukaks arenemiseks vajalikke komponente: regulaarne kokkupuude, turvaline ümbrus (mida baaris ei ole) ja usaldusväärsed kolleegid, kes võivad anda ihaldatud partneri kohta pädeva iseloomustuse.

Olenemata sellest, kui rangelt firmad püüavad selliseid suhteid vältida, armuvad inimesed töö juures üksteisesse. Ja võibolla see ei olegi nii pöörane. Ajakirja Money uuringu kohaselt lõpeb 49 protsenti tööromaanidest abielu või pikaajalise suhtega. Seega on see palju parem võimalus kui tantsuõhtul juhuslikult kohatud inimesega kokku jäämine.

Tööromaanil on aga oma puudujäägid. Igal juhul tasuks kinni pidada alljärgnevatest reeglitest:

1. Olge valmis turvalekkeks. Kui te olete lobamokk, peate leppima kaaslaste keelepeksuga. Kui olete otsustanud suu pidada, siis pingestab salatsemine teie suhet. Pikemas perspektiivis on jälgi võimatu peita, kuna tõelist armastust on raske varjata. Igal juhul peate olema valmis kommentaarideks.

2. Ärge muutuge koomiksitegelaseks vaid seepärast, et olete armunud. Vältige kohtamiste arutamist sõpradega. Ärge käige ka teineteist trepi peal “näpistamas”.

3. Vältige äpardusi tehnoloogiaga, näiteks mobiiltelefoni või elektroonilise postiga sõnumi saatmisel. Ei ole kuigi haruldane, kui kallimale mõeldud kirglik sõnum õhtustest fantaasiatest näpuvea tõttu teise, kõrvalasetseva, adressaadini jõuab.

4. Olge valmis kahetasandiliseks mõtlemiseks. Näiteks kui tööarmuke küsib, kas teil on ettekanne juba valmis, ei saa te talle öelda, et teil on töö tegemata, kuna harjutasite temaga eelmisel õhtul Kama Sutra positsiooni nr. 23, vaid peate teatama jahedalt, et töö valmib homseks.

5. Vältige avalikku sõnasõda. Kui teil on tööasjus lahkarvamusi, siis kolleegid, kes on teie suhtest teadlikud, arvavad nad automaatselt, et vaidlus tekkis isiklikest pingetest. Mingid selgitused siin ei aita.

6. Heitke silma võrdväärsetele kolleegidele. Kui armuke on teie ülemus, tekitab igasugune edutamine, isegi kui te olete selle ära teeninud, teistes sügavat pahameelt,. Kui armuke on teie alluv, võib asi viia kohtuasjani.

7. Hoidke käed eemale abielus kolleegidest. Seda nõuannet tasub järgida igal ajal, aga iseäranis töökohal, kuna vastasel juhul kannatab teie reputatsioon.

Kui olete otsustanud töökaaslasega siiski suhet alustada, kuidas seda teha? Katsetage “juhusliku” möödumisega. Tema boks jääb ju koopiamasina juurde minnes poolele teele? Öelge talle tee peal midagi, Kasutage vestluse alustamiseks kohvipausi. Lööge vabatahtlikult kaasa vabatahtlikul üritusel, millega ka tema on seotud. Vältige kõõlumist tema lauanurgal, parima sõbraga oma strateegiliste plaanide arutelu, liigset silmatorkavust. Olge taktitundeline, aga andke endast märku.

Üks võimalus suhet arendada on pärast tööd klaasi veini või tassi kohvi jooma minna, et tööasju arutada. Aga pidage meeles, et firma maksab teile raha töö eest, mitte kaaslase otsimise eest ning keegi ei saada teile lillekimpu, kui teie üritus õnnestub.

Olge enese vastu aus ja otsustage, kas te tõusete hommikul üles selleks, et teil on töökoht või karjäär. Kui karjäär, siis mõelge mitu korda järele, kas te tahate oma edasi pürgimist millegagi tõkestada. Kui tegemist on lihtsalt töökohaga, on teil vähem kaotada ja seega ka vabamad käed.

Kõigile negatiivsetele külgedele ja ohtudele vaatamata tähendaks tööromaanidest hoidumine loobumist kõige efektiivsemast kaaslase leidmise allikast. Aga pidage meeles kohustusi inimeste ees, kes teile palka maksavad (samas teavad kõik, et õnnelikud töötajad on kõige produktiivsemad).