Sageli valmistavad ettevõtte IT osakonnad need sinu jaoks ette ja teavad ka täpselt su kasutajaandmeid, aga aja jooksul muudad sa tõenäoliselt oma tööarvuti ikka enda omaks vahetades ekraanipildi oma laste või koera pildi vastu, logid sisse oma Spotify kasutajasse, käid mitu korda päevas Facebookis sõpradega suhtlemas jne. See kõik on aga üsna riskantne nii sulle kui ka ettevõttele.

Siin on mõned asjad, mida sa kindlasti oma tööarvutis teha ei tohiks:

1. Ära salvesta oma arvutisse enda isiklikke paroole

Paljud meist kasutavad oma tööarvutit kaheksa või isegi rohkem tunde päeva jooksul ning võtavad selle ka kontorist endaga koju kaasa. Tõenäoliselt kasutad sa seda rohkem, kui oma isiklikke seadmeid, mistõttu on sul mugav, kui sinna on salvestatud ka kõik vajalikud paroolid. See on viga.

2. Ära tee tobedaid nalju või klatši oma sõpradega suhtlusäppides

Töötajatevahelise suhtlemise muudavad sageli lihtsamaks erinevad suhtlusrakendused nagu Slack, Campfire või Google Hangout. Tea aga, et seal saadetud sõnumid jäävad kuhugi arhiivi ja neid on täpselt sama hea taastada nagu su e-maile.

3. Ära kasuta tööd tehes avalikku Wifit

Tänapäeval, kui nii paljud inimesed eelistavad kodukontoris või kohvikutes tööd teha, logitakse sageli sisse ka avalikku Wifi võrku. See pole aga väga turvaline ja võid avaldada võõrale (isegi pahatahtlikule) inimesele asju, mida sa avaldada ei soovi.

4. Ära võimalda sõpradele või kolleegidele (kui nad pole just IT osakonnast) ligipääsu oma arvutile

Olemas on erinevaid programme, mille abil saab võõras inimene uurida sinu arvutis ringi ka siis, kui ta päriselt su arvuti taga ei viibi. Sa ei laseks ju suvalisel inimesel istuda sinu laua taha sinu arvutisse ilma oma ülemusele mainimata? Ära seda siis ka virtuaalselt tee.

5. Ära hoia seal oma isiklikke asju

Lihtne on teha arvutisse kaust, kus hoiad pilte oma kallimast või lapsest, aga tegelikult ei ole tööarvuti su isiklik asi ja kuulub ettevõttele. Mõtle, mis saab siis, kui ettevõte ootamatult pankroti läheb ja pead koheselt arvuti tagastama? Sel hetkel pole kindlasti nende prioriteediks sinu isiklike asjade eemaldamine arvutist ja sa ei pruugi kunagi teada saada, mis sinu failidest sai. Sama kehtib ka juhul, kui sind ootamatult vallandatakse ja arvuti tagasi nõutakse. Sul ei pruugi alati olla piisavalt aega, et oma faile kätte saada.

6. Ära tee teisi töid sel ajal, kui viibid kontoris

Paljudel inimestel on teine või isegi kolmas töökoht, mis on rohkem hobi eest, aga võimaldab ka natukene lisaraha teenida. See aga ei tähenda, et su ülemus rõõmustab, kui tegeled nende asjadega tööpäeva ajal. Kõik, mis sa oma tööarvutis teed, võib ühel hetkel saada avalikuks ka su ülemusele, mistõttu tasub olla ettevaatlik.

Allikas: Business Insider