Kongressi peateema oli uus aastatuhat, uued vôimalused.

Mäletan, kui môned aastad tagasi Norras käisime, tuli majaperemees minu suureks ehmatuseks mulle WCsse järele. Veel enam ehmatasin, kui aru sain, milleks ta tuli: et näidata mulle, milline on WC paber. Usinalt avas ta kapiuksi ja näitas lahke naeratuse saatel: meil on siin veel. Olin hämmingus senini, kuni pärast õhtusööki teismelise peretütrega lobisema jäime ja ta rääkis, kuidas tema ema Tallinnas käis ja et seal ei olnud kusagil WC paberit.

Pisut enne seda olid Soome naisettevôtjad meie naisettevôtjate klubil, BPW Tartu klubil siis,külas käimas ja tôid meile kôigile nutsukese. Nutsukeses oli paarsada grammi kohvi, argised sukkpüksid ja WC paber, môni oli lisanud ka oma firma reklaami. Niisiis uus milleenium, uued vôimalused.

Estonia kontserdisaal, 400 äri- ja ametinaist Euroopast, Ameerikast, Austraaliast. 13 töögruppi, mida juhivad koos külalisspetsialistidega meie naised. Kôneldakse eluaaegse ôppimise vajadusest, infotehnoloogiast, naistest majanduses, juhtimisest eri kultuurides. Kasutatakse kuut töökeelt, meie naised liiguvad enamasti ringi tôlkeklappideta. Selge on, et ühiskond ei muutu mitte selleks, et naisi kiusata. Naised peavad ise olema suutelised kohanema uute vôimalustega ja ideaalis muutuma uute vôimaluste kasutajatest nende loojateks. Majandus muutub paindlikumaks, ausse on tôstetud emotsionaalne intelligentsus ja naine liigub hoogsalt karjääriredelil üles.

Euroopa Parlamendi liige Heiti Hautala täiendab BPW International presidendi Pat Harrissoni kriitikat samal ajal New Yorgis toimuva Beijing+5 kohta. Pat Harrison on kongressil osalemiseks New Yorgist varem lahkunud ja osaleb kohtumisel vaid Interneti vahendusel. Heiti Hautala kiidab Katrin Saksa ettekannet.

Pärast Kristiina Ojulandi ja Signe Kivi esinemisi ütleb BPW Euroopa president Ilse Sprizewndorfer, et nende ettekandes kajastatu on hetkel oluline ka teistes Euroopa riikides. Naised peavad omaks vôtma olemasolevad tehnoloogiasaavutused, olema valmis eluaegseks ôppimiseks ja oskama luua koostöövôrgustikku.

Eesti BPW sai suure rahvusvahelise kongressi korraldamisega ühiskondliku koostöö käigus hästi hakkama. Usun, et vähemalt 400 inimest ei paki enam Eestisse tulles esmatarbekaupu kingikotti. Ja tundes naiste jutukust, BPW koostöövôrgustiku tegusust, on arvata, et Eesti imago muutub tänu sellele kongressile päris mitmes paigas.