Sel ajal oli tegemist ülimalt vastuolulise väljaütlemisega, kuid Harvardi teadlased on jõudnud järeldusele, et Hirshmanil võis õigus olla. Tudengid Robin Ely ja Colleen Ammerman koostöös sotsioloogi Pamela Stone’ga leidsid, et suurte ambitsioonidega naised ei suuda enda karjäärieesmärke unistatud ajaks paika panna. See ei ole seetõttu, et nad lastesaamise tõttu tööturust eemale jääksid, põhjus on sootuks selles, et nad lubavad enda kallima karjääril enda omast tähtsamaks muutuda.

Uuringus küsitleti 25 tuhandet meest ja naist, kes Harvardi Äriülikooli viimase 20 aasta jooksul lõpetanud on. Mehed olid suurema tõenäosusega jõudnud karjääriredelil kaugemale ronida kui naised. Miks? Sest naised on valmis tooma palju radikaalsemaid ohverdusi võrreldes meestega. Statistika on järgnev:

Umbes 40 protsenti naistest tunnistas, et nende abikaasa karjäär on muutunud olulisemaks kui nende enda oma.

Üle 70 protsendi meestest arvas, et nende karjäär on naise omast märksa olulisem.

86 protsenti meestest tunnistas, et nende peres kannab lapse eest hoolt naine.

72 protsenti naistest (kes nii nagu mehed käivad igapäevaselt tööl) ütlesid, et nemad on need, kelle õlul on lapse kasvatamine.

Loomulikult ei ole siiski abielusisesed kokkulepped ainus, mis naisi karjääriredelil tõusmise eest tagasi hoiab. Osa põhjusest on siiski ka tööandjas — pärast lapsesaamist ei võeta enam naisi meestega samaväärselt. Vaadates neid reaalseid numbreid, siis ehk ei tundugi Linda Hirshmani soovitused enam nii kentsakad.

Allikas: National Post