25+

Ebareaalne optimism — kui kõike nähakse roosas valguses ning igasugused muutused valmistavad rõõmu — läheb üle 20-aastastel naistel juba mööda. Üldine häälestatus positiivsele aga jääb. Selles eas on ju meil peaaegu alati hea tuju ning see võimaldab igasuguseid muutusi suhteliselt kergesti üle elada.

Noorukitele omane maksimalism on alles, ning sageli ei lase just see adekvaatselt olukorda suhtuda. Selle asemel, et ettevõtmisi nagu kord ja kohus läbi mõelda, tekib tahtmine teha kõike viivitamatult. Kui aga midagi viltu on läinud, pole 25-aastastele naistele mingi probleem katkestada suhted, jätta töö, öelda välja kõik, mis südamel on ja sõita maailma otsa. Sageli tekitavad sellised impulsiivsed väljaastumised juba järgmisel päeval süü- ja kahjutunde. Kuid on asju, mida ei saa enam tagasi pöörata. Samas on nii mõndagi, mida annab parandada — selline iga õnneks võimaldab seda.

Vigade parandus. Tuleb vältida hetkelisi otsuseid ning asuda probleeme kaalutletult lahendama.
Kasutage Scarleti põhimõtet romaanist „Tuulest viidud“. „Ma mõtlen selle peale homme“, ütles ta kõikvõimalikel keerulistel eluhetkedel ja heitis rahulikult magama. Tema oli aga just sellises vanuses nagu sina hetkel oled.

Enne kui asuda teoks tegema seda, mida otsustasid, jutusta kindlasti kellelegi oma plaanidest. Kuid mitte oma sõbrataridele ega ka mitte emale, vaid üksnes vanaemale. Noored naised, kes saavad rääkida esindajatega üle põlvkonna, tunnevad ennast harmoonilisemalt, enesekindlamalt ja rahulikumalt. Kui reaalne jutuajamine pole võimalik, soovitavad psühholoogid rääkida oma vanaemaga kasvõi mõtetes.

Muutuste kasulikkus. See on kogemus, mida hetkel omandate. Mitte ükski suhete ja käitumise treening ei anna teile juurde nii palju tarkust, kui seda teevad reaalsed elumuutused.

35+

Organismi hormonaalsed muutused (sealhulgas kõrgenev testosteroonitase) muudavad naise agressiivsemaks, nii heas kui ka halvas mõttes. Positiivselt avaldub agressiivsus otsustavuses ning oskuses enda eest väljas olla. Negatiivselt aga… täpselt sellessamas. “Ma saavutan niikuinii oma tahtmise, mis see mulle ka maksma ei läheks!” “Ma ei lase sellel mitte mingi hinna eest juhtuda!” — need on keskeale iseloomulikud hoiakud. Kusjuures enamasti ilmutavad need end isiklikus elus.

Vigade parandus. Õpi sündmusi prognoosima, lase neil vahel oma rada kulgeda, delegeeri osa vastutusest kellelegi teisele.
Kui olete elukeerisesse sattunud, kasutage ujuja põhimõtet: ärge püüdke ülespoole tõusta, vaid üritage võimalikult kaugele eemale ujuda. See tähendab, et tehke midagi, mis otseselt teid erutavate sündmustega seotud pole. Ja vaadake, kuidas kõik läheb ilma teie osavõtuta. Võimalik, et sellest tõuseb teile lausa kasu.

Grafoloogid on tähele pannud, et üle 30-aastased naised on hakanud kirjutama üha suurema kaldega paremale. Püüdke vastupidi toimida — harjutage seda kasvõi mõned minutid päevas. Just vasakule poole on kaldus nende inimeste käekiri, kes usaldavad oma mõistust rohkem kui tundeid (seda tuleb põhiliselt meeste seas ette). Ja kuigi pole võimalik muuta psühhotüüpi, saab uus käekiri veidi tasakaalustada emotsioone ja loogikat, mis on teile just käesoleval hetkel vajalik.

Muutuste kasulikkus. Need aitavad keskeakriisi üle elada. Mida rohkem on sul reaalseid probleeme, seda vähem jääb aega enesesse süüvida ning arutleda abstraktselt elu kui terviku mõtte üle. Kummaline küll, aga just probleemide puudumine ning rahulik ja õnnelik elu tõstab selles vanuses emotsionaalsete häirete riski.

45+

Sellises eas suhtutakse ellu enamvähem rahulikult ja tasakaalukalt. Emotsioonid pole enam nii eredad ning loogika kaitseb rutakate otsuste ja mõtlematute tegude eest. Samas võib tekkida ärevustunne, eriti suhtlemisel teiste inimestega. Naine elab raskelt üle muutusi tööl (üleviimised, vallandamised) mitte sellepärast, et kahtleb oma professionaalsetes võimetes, vaid lihtsalt hirmust esitleda ennast uuel kohal. Ja seda ka seetõttu, et aastatega langeb enesehinnang. Ebameeldivad muutused jäävad kauaks meelde, tekitades vahel täieliku abituse tunde. Naine ei üritagi enam midagi ette võtta, kui on kokku põrganud ebaõnnega kas tööl või isiklikus elus, ning sukeldub tähtsusetutesse olmeprobleemidesse. See peegeldub ka ta meeleolus — väheneb suhtlusringkond, see aga tähendab taas uusi negatiivseid muutusi.

Vigade parandus. Vaheta oma pessimistlikud seisukohad optimistlikumate vastu.
Ümbritse end positiivsete inimestega. Küllap on sinu tuttavate seas neid, kes näevad suurepärased välja ega nukrutse mitte kunagi, vaatamata nende ette kerkivatele raskustele. Suhtle nendega võimalikult palju — saad endale suurepärase energialaengu.
Otsi positiivseid eeskujusid. Võta näiteks õppust kuulsast Anne Burdast, kes kuni 40-aastaseks saamiseni oli koduperenaine. Kui lapsed suureks sirgusid, polnud tal millegagi tegeleda. Nii hakkaski ta moeajakirjade väljaandjaks ning töötas sellel alal peaaegu pool sajandit, pidades oma edu saladuseks püüdlemist uue poole.

Muutuste kasulikkus. Aastatega tunnetame aina vähem elu täiuslikkust ja õnne. Muutused ei soodusta aktiivsust ja tegevust, seega ka mitte head tuju. Pane tähele, et naised, kellega pidevalt midagi juhtub (isegi kui see miski toob endaga kaasa täiendavaid muresid), näevad palju paremad välja.

Niisiis, koosta plaane — isegi kui need näivad sulle võimatutena — ja mõtle oma tulevikule positiivselt.

Allikas: Dobrõje Sovetõ,