Naiste pealetung traditsioonilistele meeste aladele — lennuki juhtimisest poliitika ning elukutselise spordini välja — eeldab uusi meetodeid perega ühenduse pidamiseks, sellal kui nad teevad pikki tööpäevi ja käivad komandeeringud. Sageli tuleb neil olla väga loominguline, et ka nende tööandjad rahul oleksid.

Kui Cleveland Rockersi korvpallistaar Helen Darling kaksikuid ootas, oli ta väga närviline ega julgenud treenerile öelda, et on rase, seega palkas ta mänedžeri, kes tema eest telefonikõne ära tegi.
“Mul oli tunne kui teismelisel, kes peab emale rasedusest rääkima,” meenutas ta. Õnneks ei olnud tal muretsemiseks põhjust.
Rockersi treener Dan Hughes toetas teda igati ning palkas Darlingile koguni isikliku treeneri, et teda pärast sünnitust kiiresti vormi saada.

Näitlejanna Uma Thurman leidis samasugust toetust Quentin Tarantinolt, kui ta ütles režissöörile vahetult enne “Kill Bill” plaanitud võtteid, et on rase.
Uue näitlejanna otsimise asemel otsustas Tarantino Thurmani ära oodata ning kõigest kolm kuud pärast poja Roani sündi alustas Thurman intensiivset sõjakunstide treeningut, et end füüsiliselt väga nõudliku rolli jaoks vormi ajada.

Isegi kui ülemus on väga mõistev, on vastutusrikastel kohtadel töötavad naised sageli sunnitud kõigest mõni nädal pärast sünnitust tööle tagasi minema. Kui endine Massachusettsi kuberner Jane Swift 2001. aastal kaksikud sünnitas, töötas ta haiglas edasi, lugedes e-sõnumeid ning pidades koosolekuid telefonitsi.
United Airlinesi piloot Grant võttis välja talle ette nähtud 90-päevase emapuhkuse, aga jätkas lendamist vahetult pärast selle lõppu.
“See oli väga raske. Kui lapsed on väga väikesed — eriti kui nad on alles mähkmetes — on väga raske end neist eemale rebida,” ütles Grant. Tema lahendas olukorra nii, et lendas vaid siselendudel, kui lapsed olid väikesed, nii sai ta nad igal õhtul ise magama panna.

Mõned mõjukad emad ja naised võtavad lapsed tööle kaasa, et oma kohustusi tasakaalustada. Nii pesapallistaar Darling kui elukutseline jalgpallur Joy Fawcett, kolme lapse ema, võtsid lapsed treeninglaagritesse ja mängudele kaasa. Tööandja maksis palka Fawcetti lapsehoidjale.

Üks võimukamate naiste eelis teiste naiste ees on paindlikum töögraafik. Fawcett plaanib oma treeningud lapse päevakava arvestades ning Grant, kellel on kogenud lendurina õigus oma graafikut ise valida, lendab nüüd Aasia liinidel, kuna ta saab siis lennutunnid ühes jutis ära teha, mis annab talle rohkem vaba aega. Ta võtab graafiku kujundamisel arvesse la lapse klassiväliseid üritusi.
“On olnud aegu, mil ma ei ole maganud 30 tundi, ja pean õhtul midagi koolis tegema,” ütles ta, “sellisel juhul kannan ma jumestuse näole, üritan naeratada ja loodan, et inimesed mu nägu liiga tähelepanelikult ei uuri.”

Perele aja eraldamiseks on väikese investeerimisfondi osanik Swift järginud ranget “ei mingit pühapäevast tööd” reeglit. “Kui sa ei kehtesta endale ranget graafikut, siis su aeg lihtsalt kaob,” ütles ta, “pühapäev on meil perepäev. See on väga oluline mulle ja mu lastele.”

Isegi sellise hästitoimiva süsteemi puhul tunnistavad naised, et nad ei saaks partneri toeta sellega hakkama. Granti endine mees hoolitseb laste eest, kui tema on kodust ära, ning Fawcetti mees käib sportlasest naisega turniiridel kaasas, et lapsehoidja rolli mängida.

”Ma arvan, et mehed suhtuvad nüüd märksa avatumalt sellesse, et partnerit on vaja toetada,” ütles Grant, “Kes teab, võibolla tulevikus, kui ma olen hallijuukseline veteranpiloot, heidan pilgu üle oma prillide ja näen, kuidas meessoost kaaspiloot koostab ostmist vajavate toidukaupade nimekirja. Siis ma tean, et ühiskond on muutunud.”

Delfi Naisteleht, välisajakirjanduse põhjal