Väidetavalt kasutavad inimesed suhtlemisel tunduvalt rohkem mitteverbaalseid kui verbaalseid signaale.

Mitteverbaalsed signaalid on hääletoon, kõnetempo, seismis-, istumis- ja lamamisviis, žestid, poos, miimika, liikumisviis, pealiigutused, puudutused, silmside, suhtlemise vahemaa, riietus, soeng, ehted, aksessuaarid, lõhn jms.

Kas on võimalik rääkida üht ja mõelda teist nii, et sellest aru ei saadaks?

Mitteverbaalsed signaalid, näiteks žestid ja miimika, võivad reeta inimese mõtted, kui need ei ole kooskõlas sõnumiga. Inimene, kes usub sellesse, mida räägib, toetab sõnumit mitteverbaalsete signaalidega nii, et teda tahes tahtmata usutakse.
Usaldusväärse kehakeele kasutamiseks tuleb alustada mõtete puhastamisest.

Kehale annavad käsu meie mõtted ja vastupidi. Kui me ei suuda olla mõtetes värsked ja rõõmsad, siis saab aidata kehakeel meil välja paista siiski reibas ja elurõõmus. Seega on kehahoiakuga võimalik ka oma mõtteid ja tundeid mõjutada.

Kui oleme väsinud, on abiks selja sirgu löömine, mõned sirutused ja ringutused, et välja näha reibas ja ka tunda ennast palju reipamana. Kui laseme end kössi vajuda, anname sõnumi väsimusest enda sisse ja endast väljapoole.

Mis ja kui palju meid mõjutab?

55% – väljanägemine ja kehakeel
38% – hääletoon kõnetempo
7% – sõnad

Nii väidab kommunikatsiooni-sotsioloog Albert Mehrabian.
Kehakeelega mõjutame teisi seega tugevamini kui sõna­dega.


Paar näidet kehakeele mõjust:

  • Õhtusel galaüritusel astub vastse asepresidendi juurde Taani delegatsiooni esindaja. Raputab tugevalt kätt ja ütleb: “Õnnitlen! Sinu tänane valimiskõne oli võrratu!” – “Mis!? Kas said sellest aru?” küsib hämmastunud asepresident, kes oli kõne pidanud eesti keeles. – “Ei, aga sinu kehakeel oli väga kõnekas ja positiivne,” vastab taanlane.
  • Tooteesitlusel kuulame ja vaatame. Pärast esitlust küsitakse, kuidas esineja oli. Väga hea, ütleme meie. Kui aga küsitakse, mis asi konkreetselt hea oli, siis on seda raske selgitada. Kehakeel mõjub alateadvuse tasandil.
  • Suhtlemine inimestega võib väsitada või anda energiat. Kuidas see mõjub, oleneb paljudest asjaoludest: inimestest, kellega suheldakse, suhtleja enda hoiakust, tervislikust seisundist, tujust, ilmast ja muust sellisest. Kehakeele jälgimine on oluline, et teadlikult anda teistele edasi just seda sõnumit, mida soovime.

Refeeritud Äripäeva käsiraamatust "Teenindus"