IKEA uuring „Kodune elu” näitas, et 36% Eesti kodanikest töötas koroonapiirangute ajal kodust rohkem kui varem. Kuid mitte kõigil, kes kodus töötavad või õpivad, ei ole selleks mugavat kohta — iga kolmas eestlane soovib seda parandada. Üks aspekt, millest sisekujundajad alustada soovitavad, on privaatsus.

„Kodus töötades ja veebikoosolekuid tehes näitame tavaliselt oma privaatset keskkonda ning ümbrust palju rohkem kui enamik meist tegelikult soovivad. Lapsed, kodused helid ja isiklikud esemed võivad taustal häirida ning vahel isegi piinlikke hetki tekitada. Videokõnedele saab aga mõne lihtsa sammuga professionaalse tausta luua,“ sõnas IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi.

Vaata, mis taustale jääb

Esimene samm on tausta kontrollimine — vaata, mis kaamerasse jääb ja kas see on tõesti see, mida sa tahad inimestele näidata. Lahti jäetud kapid ja teistesse tubadesse viivad uksed võivad paljastada rohkem kui soovid või sind ja su kolleege isegi häirida. Professionaalsema ilme ja privaatsuse tagamiseks kaalu ühtlast tausta, nagu kardinad, riiul jms.

„Mõnikord ei vaja me rohkem ruumi, vaid peame pigem olemasolevat ruumi paremini ära kasutama. Ruumijagaja on lihtne ja taskukohane viis luua kodukontor sinna, kus seda enne polnud, või muuta isegi ühetoaline korter selliseks, kus on nii magamistuba kui ka privaatne kodukontor. See lahendus võib olla ka ühtlaseks taustaks videokõnedele, kui sinu taga on teised inimesed, kes töötavad ja tegutsevad, või isiklikud asjad, mida ei taha kõigile näidata,” soovitas sisekujundaja.

Ta lisas, et sama tõhusad on ka kardinad. Kinnita lakke kardinapuu, et tööruumis minimaalse vaevaga privaatsust luua. Sel moel saad oma videokõne tausta eest ära lükata, kui kõne läbi saab ja oma eluruumi endiseks muuta soovid. Tavalise valge kardina kasutamine loob sekunditega minimaalse ja professionaalse tausta just siis, kui seda vajad.

Juhul, kui ruumi jagub, võib olla pikaajaliseks ruumijaotuse lahenduseks ka lihtne riiul. Erinevate suurustega riiulid toimivad suurepäraselt ruumijagajatena, sest need näevad igast nurgast head välja ning kui neile kastid ja korvid asetada, ei paista need ka läbi. Rääkimata sellest, et seal saab tööasju hoida.

Kuhu luua töönurk?

Privaatse töönurga saab kodus luua ka ununenud või kasutamata aladesse. See nõuanne võib olla kasulik ka neile, kellel ei tundu töötamiseks üldse ruumi olevat. IKEA sisekujundaja sõnul saab mugav ja privaatne koht töötamiseks või õppimiseks tekkida tühja sahvrisse või kasutamata nišši mööbliesemete vahel.

„Väikse tööruumi jaoks vali kitsas laud ja reguleeritava kõrgusega tool või istumis- ja seisutugi, mille saab laua alla panna, kui seda parasjagu ei kasutata — need mahuvad ära isegi sahvrisse. Istumis- ja seisutugi ei hoia mitte ainult ruumi kokku, vaid parandab ka kehahoiakut. Kui tavasuuruses laua jaoks ruumi napib, võib lahenduseks olla seinale paigaldatav sahtlitega riiul või klapplaud. Sellistel „laudadel“ pole jalgu, seega hoiavad need põrandaruumi kokku,“ lausus Tammekivi.

Isiklik tööjaam peaaegu kõikjal

Neil, kellel pole kodus püsivat tööruumi või kes liiguvad majas ringi, et otsida privaatsust veebikoosolekuteks, võib olla tüütu mitu korda päevas kohta vahetada ja kõiki tööasju edasi-tagasi vedada. Tammekivi sõnul on sellistel juhtudel asendamatuks lahenduseks ratastega abilauad.

„Kui töötad söögilaua ääres, võimaldab ratastega abilaud töölaua vajadusel kohe söögilauaks tagasi muuta või vaikust soovides sülearvuti, dokumendid ja laadijad teise kohta liigutada. Erinevate kastide ja korrastustarvikutega abilaud inspireerib sind produktiivne olema ja loob tunde, et sul on oma isiklik liikuv tööjaam,“ sõnas sisekujundaja.

Neile, kes töö ajal ringi liiguvad, on üheks lahenduseks ka sülearvutilaud — õhtuti kohvilaud ja päevasel ajal kohandatav töölaud, kasvõi diivanil või voodis töötades. Oma sülearvutit on võimalik aga toetada ka spetsiaalsele sülearvuti alusele, kui sa end kodus väga mugavalt sisse sead.

„Peaaegu kõigil võib kodus olla ka ajutine koht, kus seistes tööd teha. Need, kes tunnevad, et nad on terve päev tooli külge liimitud või istumisest väsinud, saavad luua seisva tööposti, kasutades selleks taskukohast voodikandikut. Pane see kirjutuslauale, köögi tööpinnale või aknalauale ja nii lihtne ongi — saad seistes töötada või veebis esitluse püstijalu ära teha,“ lausus Tammekivi.