Koolitaja ja õppejõud, koolitusfirma Arikano juhataja Jaana Liigand soovitab kõigepealt selgeks teha, mis on stressi allikad. “On see siis asjade kuhjumine, halvad suhted, üle jõu käivad tööülesanded või hoopis alla oma võimete töötamine,” selgitas ta põhjuseid, mis võivad stressi tekitada.

Laias laastus on kolm stressi leevendamise viisi — enesetunde leevendamine, olukorra muutmine ja suhtumise muutumine. “Enesetunnet leevendab meditatsioon, hingamisharjutused,” ütleb ta. „Olukorda saab iga inimene ise muuta. Kui stressi põhjus on näiteks igapäevane kahetunnine sõit tööle, tuleb kas elu- või töökohta muuta. Kui töö ei vasta võimetele, tuleb tööd muuta või otsida teine töö.“

Kõige keerulisem on suhtumist muuta. Levinud on müüt, et inimene saab suhtumise sündides kaasa. Kaasaegne psühholoogia seda arvamust ei kinnita. „Inimene sünnib puhta lehena, käitumuslikud jooned omandab ta elu käigus ja kui lapsepõlvest pole saanud kaasa õigeid võtteid, siis neid jooni on tõesti raske muuta. See nõuab enesejuhtimist, distsipliini ja emotsionaalset intelligentsust,” lisab ta.

Kui mees tunneb, et stressi haldamine on muutunud suureks probleemiks, siis soovitab Liigand pöörduda spetsialisti poole. „Oleneb kui suur probleem on. Natuke saab ennast muuta igaüks. Kui on tõsine häda, siis parima abi saab terapeudilt. Kindlasti tasub lugeda ka vastavateemalist kirjandust,” ütleb ta.

Hinga ennast stressist üle!

Üks võimalus stressi vastu kiiret abi saada on õige hingamine. “Mehed otsivad just kiireid ja lihtsaid tehnikaid, mis kohe toimiks,” toob välja holistilise regressiooniteraapia terapeut ja joogaõpetaja Kadi Kütt. Märksõna aeglane meditatsioon peletavat mehed aga eemale.

Õige hingamine aitab luua vaimset tasakaalu. „Just vaimne tasakaal võiks olla meie tormlevas ja stressirohkes elus üks olulisi arengueesmärke. Hingamist tasakaalukamaks ja stabiilsemaks muutes muutub ajutegevus automaatselt rahulikumaks. Sisemine dialoog, millega meie aju pidevalt tegeleb, rahuneb. See vähendab aju hapniku tarbimise vajadust ja nii jääb ülejäänud kehale rohkem energiat. Arvestades sellega, et hapnik on keha jätkuvas uuenemisprotsessis üks kõige olulisemaid elemente, tähendab see, et suureneb keharakkude võime end parandada,” räägib Kütt.

Hingamisprotsessi käigus toimub midagi enamat, kui lihtsalt vere rikastamine hapnikuga ja jääkainete põletamine. Osates kontrollida oma hingamist, suudame ravida nii psüühilisi kui füüsilisi hädasid, võita hirme, taluda valu ning kontrollida oma emotsioone. „Õige hingamise mõjul suureneb meie vaimujõud, eluga rahulolu, enesevalitsemine ja hingejõud,” lisab Kütt.

Abi saab ka apteegist

BENU Sõbra Apteegi proviisor Astrid Oolberg soovitab kõigepealt igal mehel üle vaadata oma igapäevased käitumis- ja toitumisharjumused. On teada, et füüsiline aktiivsus on üks vahend vaimse stressi leevendamiseks. Teiseks tuleks rohkem süüa aed- ja puuvilju, piirata alkoholi tarbimist. Kolmandaks hoida oma vorm ja vaim värskena, osata puhata ja mitte lasta end viia kurnatuse viimase piirini. Kõigele sellele lisaks on võimalik leida erinevaid tervist toetavaid preparaate, mis sisaldavad endas nii vitamiine, mineraalaineid, aminohappeid ja ka toniseerivaid lisandeid.

Noorematele meestele mõeldud preparaadid sisaldavadki organismile vajalikke vitamiine, mineraalaineid ning aminohappeid ning lisaks veel toniseerivat ainet, näiteks ženženni. Kõik eelpoolnimetatud koostisosad aitavad vältida väsimust ja kurnatust. Tarvitades ühe tableti päevas aitavad need toidulisandid hoida mehe vitaalse ja energilisena.

Üle 50-aastastele meestele mõeldud vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad preparaadid aitavad küpsemas eas mehe hoida terve ja elujõulisena. On preparaate, mis sisaldavad Serenoa palmi ekstrakti, et vähendada eesnäärmega seotud probleeme. Paljude preparaatide koostises leidub lükopeeni, et kaitsta veresooni ja südant. Märkimist tasub luteiini sisaldus, mis hoiab silmanägemise korras. Kõik meestele mõeldud kompleksid sisaldavad kindlasti vitamiini E, tsinki ja pantoteenhapet, mis mängivad olulist osa testosterooni tootmisel.

Paljud mehed töötavad infotehnoloogia valdkonnas, mis nõuab kiiret reageerimist ja head kontsentreerumist. Letsitiin on siin asendamatu, kuna soodustab mälu ja kontsentreerumisprotsesse.

Eraldi toob Oolberg välja macat ehk mugulkressi sisaldavad kapslid. Macat on mehed kasutanud juba tuhandeid aastaid, sest see parandab pingelisel perioodil stressitaluvust, üldist enesetunnet ning annab juurde energiat. Lisaboonusena suureneb vitaalsus ning tõuseb kehaline ja seksuaalne võimekus.

Alati võib meestele soovitada kalaõli. Kalaõlis sisalduvad omega-3 rasvhapped koos E-vitamiini lisandiga aitavad kaasa normaalsele südametegevusele. Vitamiini D lisand kalaõlis aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele.

Kõike tuleb elus teha mõõdukalt ja nii soovitab apteeker mõõdukust ka toidulisandite tarbimisel. Oolbergi sõnul on siiski tähtsaim osata teha tööd töö ajal ja puhata puhkuse ajal ning tunda rõõmu oma perest ja lihtsatest asjadest.

Hingamisharjutus südamerütmi korrastamiseks

  • Võta iga päev paar-kolm 3-minutilist pausi ja hinga nende jooksul rahulikult 6 korda minutis (ehk 1 sisse-välja hingamine 10 sekundi jooksul).
  • Säärane hingamisrütm justkui ujutab organismi üle rahulolutundega.
  • Iga kord, kui stressilained kipuvad üle pea kokku lööma, tee paus ja hinga!

- Kadi Kütt, Holistilise regressiooniteraapia terapeut ja joogaõpetaja

10 juhist stressi leevendavateks hingamisharjutusteks

  • Parim aeg hingamisharjutuste tegemiseks on vahetult pärast ärkamist. Võid need võtta appi ka mistahes ajal päeva jooksul, kui tunned väsimust või tüdimust.
  • Kõht ei tohi hingamisharjutusi tehes olla ei liiga täis ega ka mitte liiga tühi.
  • Tee harjutusi vaikses ruumis, hoides silmi kinni — nii on lihtsam keskenduda ja ka kasu harjutamisest on suurem.
  • Kanna harjutusi tehes mugavaid rõivaid.
  • Istu sirge seljaga, hoides selgroogu, kaela ja pead ühel joonel. Jalad on taldadega kindlalt maas või lootosistes. Nii saab energia kõige paremini kehas liikuda.
  • Hinga nina kaudu, sest ninasõõrmed peavad kinni õhus leiduva tolmu. Ära tee hingamisharjutusi, kui nina on külmetuse või allergia tõttu kinni.
  • Harjutusi sooritades pane tähele, et su keha ei oleks pinges. Keskendu ja ole täielikult kohal! Kui tekib peapööritus, hingeldus või ebamugavustunne, istu mõned minutid rahulikult kinnisilmi. Jätka, kui oled rahunenud.
  • Pööra tähelepanu ka väljahingamisele.
  • Harjutuse lõppedes istu mõni hetk kinnisilmi, hinga rahulikult ja lase harjutusel oma kehale ja meelele mõjuda.
  • Kuula oma keha ja ole tema vastu leebe! Alustuseks tee pigem vähem kui liiga palju harjutusi.

Artikkel ilmus BENU ajakirjas “Ilu ja Tervis”, mida leiab BENU apteekidest.